Komoly ára lehet a pénztártag korának – az idő tényleg pénz

Nyugdíjasként kérdéses lesz a pénztárban maradó egészségügyi ellátása.

A mostani szabályok szerint a magánpénztárban maradók jelentős része nyugdíjasként elesik az ingyenes egészségügyi szolgáltatástól – írja az Index. A hatályos törvények szerint ugyanis annak jár az ellátás, aki saját jogú vagy hozzátartozói nyugellátást, illetve rehabilitációs járadékot kap.

Ezen főszabály szerint a magánnyugdíjjpénztári rendszerben maradók közül nagyon sokan csak akkor lesznek jogosultak a háziorvosi, kórházi ellátásra, ha idős korukban azt megfizetik vagy havonta fizetnek maguk után úgynevezett egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami jelenleg 5100 forint. Aki marad a magánnyugdíjpénztárban, és nincs legalább 15 év szolgálati ideje, az nem kap még állami résznyugdíjat sem – hívták fel a figyelmet társadalombiztosítással foglalkozó, nevük elhallgatását kérő szakértők. Megoldás lehet az, ha a magán-nyugdíjpénztári tag szolgálati éveket vásárol magának, ezt bárki megteheti napi 900 forintért, de csak maximum 5 évet lehet így szerezni. Szakmai berkekben viszont többen tudni vélik, hogy az állami résznyugdíjra jogosító 15 évnyi szolgálatiidő-korlátot 20 évre emelhetik néhány esztendőn belül.

A problémáról az Index kérdezte az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot, de onnan “szűk négy nap alatt” nem érkezett válasz, így azt sem tudni, hogy a kormány tervez-e korrekciót. Az bizakodásra adhat okot, hogy hasonló gondot jelentene a feketén dolgozók tömege, akik jóval többen vannak, mint a pénztártagok, fontos választói csoportot alkotnak, így a nyugdíjszakértők szerint – előbb-utóbb miattuk az állam vélhetően hoz egy olyan szabályt, hogy mégis hozzájuthassanak valamilyen formában egészségügyi ellátáshoz.

AJÁNLOTT LINK:

A maradók eü-ellátás nélkül maradhatnak (Index)

Címkék: nyugdíj-vita