Trükkös egérút a nyugdíjlyuk betömésére

Csak le kell választani az időskori ellátást, minden mástól.

A kormányfő múlt heti beszédében beígért nagy „újjászervezések” részeként a nyugdíjkiadások csökkentése 200 milliárd forintot hozhat – írja a Figyelő. A hetilap a kabinet különböző lehetséges lépéseit summázva emlékeztet rá, hogy van egy “trükkösnek is nevezhető menekülőút”.

Ezen haladva a Fidesz a saját politikai ígéreteit is betarthatja, és még a lyukas nyugdíjkasszát is betömheti. “Legalábbis látszólag”. Csak le kell választania az időskori nyugdíjakat a rokkantsági és hasonló szociális célú ellátásoktól, utóbbiak finanszírozását ki kell vennie a nyugdíjrendszerből.

Így a nyugdíjkassza legalább 1000 milliárd forintos éves tehertől szabadulhatna meg. Persze ettől még ezt a tételt be kellene szedni adó formájában, de az állami nyugdíjalap mínuszai eltűnnének. Ez egyébként nem új elem a kormánypárt filozófiájában – emlékeztet a Figyelő.

A hetilap szerint a Fidesz „nyugdíjműhelyében” 2007-ben született javaslatcsomag tételesen tartalmazta a rokkantellátás leválasztásának tervét a nyugdíjrendszerről, mondván: azt adóból finanszíroznák és nem járulékokból.

Az akkori reformcsomagnak persze számos más eleme is volt, például a most is sokat emlegetett egyéni számlás rendszer, továbbá az első pillér dominanciája és népszerűsítése (a második pillér felszámolása ekkor még nem jelent meg), mint ahogy megfogalmazódott az öngondoskodás elősegítése is, szélesebb adókedvezménnyel.

AJÁNLOTT LINK:

Reformszámtan (Figyelő)

Címkék: nyugdíj-vita