Jogerős: tízmilliót kap az egyik iszapkárosult

A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a Fővárosi Bíróság tavaly októberi, ideiglenes intézkedésre vonatkozó végzését.

A bíróság akkor tízmillió forint kártérítést ítélt meg “ideiglenes intézkedésként” a vörösiszap-katasztrófa egyik devecseri károsultjának. Hidasi Gábor, a károsult ügyvédje az MTI érdeklődésére elmondta: az ítélőtábla tavaly december 21-én hozta meg az elsőfokú döntést helyben hagyó végzését, amelyet az ügyvéd kedden kapott kézhez. Példátlan, hogy a bíróságok ilyen gyorsan járjanak el: a katasztrófa után két héttel már megszületett az elsőfokú döntés az ideiglenes intézkedésről, három és fél hónap múlva pedig jogerős döntés van – jelentette ki.

Mint mondta, a bíróság január elején zárolta a MAL Zrt. számláján a tízmillió forintot, így a pénz napokon belül a károsulthoz kerülhet.

Az ítélőtábla végzésében emlékeztetett: a vörösiszapömlés károsultja több mint 19,3 millió forint vagyoni kártérítésre nyújtott be igényt, amiatt, hogy a vörösiszap tönkretette a házát, a telkét és a garázsát, megsemmisítette ingóságait, szerszámait és ruháit. A károsult azóta kénytelen a testvérénél lakni, kölcsönruhákban jár és baráti kölcsönökből tartja fenn magát.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel arra kérte a bíróságot, hogy az első tárgyalást megelőzően ideiglenes intézkedésként kötelezze a céget 10 millió forint kártérítés megfizetésére, amelyből képes a lakhatást megoldani, ruházatát és ingóságait pótolni.

Pintért kérdezi az MSZP

Gőgös Zoltán szocialista képviselő szerdán írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, mert a vörösiszap-katasztrófa által sújtott térségében olyan hírek terjedtek el, hogy a rendőrség nyomozást indított bizonyos nagy értékű adományok eltűnése miatt – jelentette be az ellenzéki politikus.

Úgy fogalmazott, rossz lenne, ha ilyen hírek vagy álhírek mérgeznék a közéletet a térségben. Hozzátette, hogy a miniszternek 15 napja van a válaszadásra, de reméli, hogy ez hamarabb meg fog történni, mert – mint mondta – nem lenne jó, ha az adományok szétosztása közben “ilyen félreértelmezhető hírek” terjednének el.