Szanyi Tibor pénztártag marad

Újabb szocialista politikusok jelezték, hogy nem lépnek vissza az állami nyugdíjrendszerbe.

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségének tagja az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság XIII. kerületi épülete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: kezdetektől fogva magán-nyugdíjpénztári tagnak mondhatja magát, így egy “viszonylag jelentős” összeg halmozódott fel a számláján. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, ezt az örökölhető pénzt nem kívánja odaadományozni “annak a tolvaj bandának, amelyik magát kormánynak nevezi” pusztán azért, hogy “például Orbán Viktor, vagy minisztertársai havonta, átlagosan félmillió forinttal többet vihessenek haza”.

Hozzátette: nem érdekli a kormány azon “fenyegetése”, amely alapján “kihajítják” őt az állami nyugdíjrendszerből, mivel a szocialista párt kormányra kerülésével azonnal visszaállítják a dolgozók korábbi jogosultságait.

Kunhalmi Ágnes szocialista elnökségi tag hangsúlyozta: fiatalként azért kíván magán-nyugdíjpénztári tag maradni, mert szeretné, ha tisztességes megélhetése lenne öregkorára. Így ugyanis 35-40 év múlva nem attól függ majd a nyugdíj összege, hogy éppen milyen “politikai garnitúra” van hatalmon – fűzte hozzá.

Az MTI kérdésére válaszolva Szanyi Tibor elmondta: egyelőre nincsenek adataik arról, hogy pontosan hány szocialista politikus marad magán-nyugdíjpénztári tag, de úgy fogalmazott: bíznak abban, hogy az “elnökség kiállása példamutató lesz mások számára”.

Múlt pénteken Mesterházy Attila mellett Horváth Csaba, az MSZP budapesti elnöke, valamint Molnár Zsolt országgyűlési képviselő és Kormos Kata szóvivő is nyilatkozott magán-nyugdíjpénztári tagsága fenntartásáról. Az MSZP elnökségének és választmányának tagjai, valamint parlamenti képviselői akkor nyilatkozatban vállalták, hogy amint lehetőségük lesz, kárpótolják mindazokat, akik a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradva elveszítik állami nyugdíjjogosultságukat.

Címkék: MSZPnyugdíj-vita