5,4 milliárdba kerül a II. kerület dacolása

Az önkormányzat továbbra is ellenzi a fonódó villamosprojektet, a budai vonalak összekötését.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség decemberben jelezte, hogy előremozdulást szeretne az építési engedély kiadásában. Ha március végéig nem lesz elmozdulás, akkor felbontják a támogatási szerződést, a projekt elesik a 83 százalékos, 5,4 milliárd forintos EU-támogatástól.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint a II. kerület sem korábban, sem most nem reagált a főváros megkeresésére, az új városvezetés által eddig kezdeményezett találkozók nem vezettek eredményre.

A BKK emlékeztetett arra: a projekt aláírt, érvényes támogatási szerződéssel rendelkezik, az engedélyezési tervek elkészültek, az építési engedélyezési eljárást viszont – a II. kerületi hozzájárulások hiánya miatt – felfüggesztették.

A főváros továbbra is bízik benne, hogy a kerület végül megadja a hozzájárulást, hiszen – noha a projekt tartalma alapvetően nem változott – a II. kerület korábbi kritikáinak egy részét figyelembe vették és beépítették.

Balaton Balázs, a kerületi önkormányzat sajtóreferense úgy reagált: a II. kerületi önkormányzat folyamatosan egyeztet a főváros vezetésével a budai fonódó villamosprojektről, és minden eddigi megkeresésre válaszoltak. Közlése szerint 2009 óta folyamatosan egyeztetnek Budapesttel, ugyanazokat a szakmai érveket mondják el Tarlós Istvánnak, mint korábban Demszky Gábor volt főpolgármesternek. Hangsúlyozta: a sajtón keresztüli üzengetést a szakmai tárgyalások megkerülésének tartják.

A főváros legutóbbi, január 11-én kelt levelét a kerület vezetése megkapta és arra válaszolni fognak – közölte Balaton Balázs.