25 ezres órabérrel dolgoznak az iszapömlés ügyvédjei

A vörösiszap-katasztrófa kapcsán eddig felmerült jogi költségeket is a kártérítés részeként érvényesítené az állam.

Korábban a Vasárnapi Hírek írt arról, hogy az „állami” megbízású ügyvédek, akik a katasztrófa sújtotta területen dolgoznak, eddig összesen 69 millió forintot kaptak a költségvetésből. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az üggyel kapcsolatban a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy hat ügyvédi iroda 17 ügyvédje dolgozik jelenleg ilyen formában, díjazásuk – óránként 25 ezer forint plusz áfa – megfelel a hazai átlagos ügyvédi óradíjaknak.

A finanszírozás nem a Kármentő Alapba befolyt adományokból történik, hanem az állami költségvetésből. Az ügyvédi költségek részei lesznek majd zagytározót működtető MAL Zrt.-vel szemben érvényesíteni tervezett kárértéknek.
A jogászok átlagosan napi 10-12 órában végzik a munkájukat. 2010. december 15-ig, illetve 2011. január 10-e óta hétvégén is a helyszínen dolgoznak. A munka hatékonysága, valamint a költségek csökkentése érdekében a térségbe települve heti váltásban látják el munkájukat.

Az ügyvédek az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ jogi munkacsoportjának tagjaiként dolgoznak 2010. október 26-a óta Devecseren, Kolontáron és Somlóvásárhelyen. Részt vettek a mentesítéshez, helyreállításhoz és újjáépítéshez kapcsolódó jogi feladatok előkészítésében. Jogi tanácsadást nyújtottak a károsultaknak, szervezték az ideiglenesen kitelepítettek ellátást, a létesülő lakóparkok állami forrásból történő megvásárlását. Elvégezték az igazságügyi ingatlan értékbecslések jogi koordinálását és több más, a telkek pótlásával, felmérésekkel kapcsolatos jogi feladatokat. A jogi szabályozás szerint ezeket a csak ügyvéd végezheti.

A megbízottak korábban részt vettek a beregi és a borsodi árvizet követő helyreállítási munkákban, ahol együttműködtek a katasztrófát szenvedett lakossággal. A munkacsoport hat ügyvédi iroda 17 ügyvédjéből áll. Többen közülük devecseri, illetve Veszprém megyei székhelyűek.

A munkacsoport valamennyi károsult nyilatkozatát teljes bizonyító erejű okiratban rögzítette. Ezt a folyamatot jelentősen lassította, hogy a károsultak egy része többször módosította azt, az értékbecslést vitatta vagy egyedi kárenyhítési igényekkel állt elő. Jelenleg több mint 300 iktatott ügy van folyamatban. A jogi munkacsoport folytatja le szerződéshez kapcsolódó ingatlan-nyilvántartási eljárást, az ingatlanok terheinek átjegyzését vagy törlését, illetve a használatbavétellel kapcsolatos hatósági eljárásokat. A munkacsoport jogsegélyszolgálatot is működtet, vagyis előzetes bejelentés nélkül nyújtanak valamennyi károsult és érdeklődő számára jogi tanácsadást.