Iszapömlés: 99 gazda adja az államnak földjét

Lezárult az egyeztetés a gazdákkal a vörösiszapos földekről.

Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja elmondta, hogy a beérkezett adatokat még összesítik, pontos tájékoztatást utána adnak. Hozzátette: csaknem 300 tulajdonost értesítettek levélben a lehetőségekről, azaz arról, hogy eladhatják, elcserélhetik vagy esetleg megtartják vörösiszappal elöntött földjeiket. A MAL Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át. A vörösiszap 1017 hektárnyi termőföldet öntött el.

Közben elnapolták a MAL Zrt. elleni kártérítési pert

A Fővárosi Bíróságon egy kolontári házaspár hölgytagja felperesként elmondta, hogy vonattal tartott hazafelé, amikor férje telefonált, hogy otthonukat elborította a hordalék. Mindketten könnyekig megrendülten beszéltek a férj 82 éves édesanyjának elvesztéséről. A Mal Zrt. ügyvédje szerint a cég az elvárható módon, a szabályok betartásával járt el, a katasztrófa oka a sok csapadék, a földrétegek elmozdulása volt. A felpereseket Magyar György, a céget Ruttner György képviselte. A bíróság a pereskedők kérésére az üggyel kapcsolatban megkeresi a Magyar Tudományos Akadémiát és az Országos Meteorológiai Szolgálatot is. Valamennyi vörösiszap-ügyben Salamonné Piltz Judit bíró ítélkezik első fokon a Fővárosi Bíróságon. A perek március 22-én a bizonyítási eljárás folytatásával, tanúk meghallgatásával folytatódnak.

Az államtól és a MAL-tól is kaphatnak kártérítést károsultak.

Az átfedések kizárása miatt különbséget kell tenni vagyoni és nem vagyoni kár között – tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Petróczi Tímea elmondta: a károsultak a MAL Zrt. ellen indított kártérítési perekkel párhuzamosan az államtól is kaphatnak kártérítést.

Az állam a károkozó helyett megelőlegezi a kártérítést, amit később jogi úton visszakövetel. A vagyoni károk esetén a károsult a támogatási szerződésben a kifizetett összeghatárig átruházza az államra kártérítési igényt, de az e feletti igény esetén a cég tovább perelhető. A nem vagyonban keletkezett károknál nincs összeghatár, “a MAL bármeddig perelhető” – fogalmazott a szóvivő.