Matolcsy kontra Bajnai és a fekete lyuk

Bajnai-titkárság: az elmúlt hat hónap kontárkodásának felelősségét nem lehet áthárítani.
Kapcsolódó cikkek

Valótlanságot állított a nemzetgazdasági miniszter, amikor azt mondta, hogy az előző kormány háromszázalékos többlethiányt okozott az idei költségvetésben – tudatta Bajnai Gordon volt kormányfő titkársága. Közleménye szerint Matolcsy György “állítása a csontvázbrigád nemzetközileg is látványos kudarca után teljesen érthetetlen, alaptalan és szakmaiatlan”.

“Nem lehet mindig visszamutogatni, a jelenlegi kormány elmúlt hathavi gazdasági és költségvetési kontárkodásának következményeit nem lehet az előző kormány nyakába varrni” – írja a korábbi miniszterelnök titkársága, amely szerint Matolcsy György állításával szemben az igazság az, hogy a Bajnai-kormány rendezett költségvetést hagyott utódjára.

A távozó kormány megfelelő tartalékokat képzett, és kiszámítható pályára állította az országot – közölték. Bajnai Gordon titkársága úgy látja: a jelenlegi kormány azért nem volt képes tartani a hiánycélt, mert többek között fedezet nélkül csökkentette a társasági adót, 10 milliárdért hozott létre terrorelhárító központot, és ígérete dacára nem fékezte meg az állami kiadásokat.

“Az elmúlt fél év illúziókra épülő, kontár gazdaságpolitikájának következménye, hogy az Orbán-kormány csak új, jövőfelélő, inflációgerjesztő, növekedést visszafogó adókkal képes tartani a hiánycélt. Ennek felelősségét az előző kormány nyakába varrni képmutatás” – zárul Bajnai Gordon volt kormányfő titkárságának közleménye.

A nemzetgazdasági miniszter tegnap mondta, hogy a Bajnai-kormány 3 százalékos költségvetési “feketelyukat” hagyott hátra, ezért kellett idén a költségvetést rendkívüli adókkal, és a nyugdíjpénztár pénzével konszolidálni. Matolcsy tavaszra ígérte a szerkezeti reformok nyilvánosságra hozatalát.