Ellenzéki össztűz a Lázár-javaslatokra

Az MSZP csapdát sejt. Az LMP inkább erősítené, nem pedig gyengítené az AB-t. A Jobbik az államszocializmust látja az alkotmányban.
Kapcsolódó cikkek

Finomodott ugyan Lázár János Alkotmánybíróságot érintő javaslata, de az LMP számára így is elfogadhatatlan – mondta Schiffer András a párt frakcióvezetője kedden délelőtt az Országgyűlésben, a Lázár-féle javaslatokról tartott vitában.

A politikus szerint az Alkotmánybíróságot éppen erősíteni nem pedig gyengíteni kellene, a kormányzati túlhatalommal szemben. Hozzátette, hogy fennáll a veszélye annak, hogy indokolatlan megkülönböztetések léphetnek fel az állami pénzek elosztásánál, ha az AB nem vizsgálhatja felül a törvényhozást. A 98 százalékos törvényről elmondta, hogy az pusztán büntetőadó, hiszen a jogosan odaítélt nem lehet visszakövetelni, mert ez megingatná a jogbiztonságot. Az LMP le fogja szavazni a javaslatot – tájékoztatott a Parlamentből a Policity.

Az MSZP-s Bárándy Gergely elmondta, hogy ez a javaslat semmivel sem jobb, mint az előző. Hozzátette, hogy bár a társadalomban rövidtávú elégedettséget fog okozni ez az intézkedés, de rá kell jönni, hogy ez csak egy aljas csapda. Párttársa, Lamperth Mónika azt javasolta a kormánynak, hogy a készülő új alkotmányból hagyják ki azt, hogy “Magyar köztársaság”. Mint elmondta, a Parlament célja az AB csonkításával a magánnyugdíjpénztári pénzek lenyúlása. Később megígérte, hogy ha ők lesznek hatalmon, akkor visszaállítják az AB teljes jogkörét.

Novák Előd, jobbikos képviselő úgy véli, tarthatatlan, hogy egy alkotmánymódosításról délelőtt vitázik a Parlament, majd délután már szavaz róla. Mint elmondta, az Alkotmánybíróság jogkörét korlátozó alkotmánymódosításban az szerepel, hogy az AB tagjai nem lehetnek tagjai „a pártnak”. Szerinte ez az intézkedés az államszocializmust idézi.