Obama kedden is voksolásra buzdított

A dolgok jobbra fordultak az elmúlt két évben és ezt csak akkor „tudjuk fenntartani, ha van néhány barátom és szövetségesem a kongresszusban és az állami törvényhozásokban” - hangoztatta Barack Obama amerikai elnök azokban az interjúkban, amelyet kedden, a félidős választások napján adott le négy rádióadó az Egyesült Államokban.

„Mindenkinek, aki hallgatja: emlékezzenek rá, hogy a jövő az önök kezében van. Ám ha önök nem vesznek részt (a jövő alakításában), akkor azt valaki más fogja alakítani az önök számára” – jelentette ki Obama a Los Angeles-i KPWR rádióadónak adott nyilatkozatában. Az elnök hangsúlyozta, hogy ennek a részvételnek a legjobb módja a szavazás.

Az elnöknek utolsó percben indított buzdításait a Los Angeles-i adó mellett egy nevadai, egy illinoisi és egy floridai rádió hallgatói, valamint az AOL internetes szolgáltató ügyfelei is meghallgathatták.

Az elnök egyebek mellett azt állította a főleg a fiatal választókhoz intézett üzeneteiben, hogy a republikánusoknak az elkövetkező két évre az ő legyőzésén kívül nincsen más politikai programjuk. Barack Obama egyébként szerdán a Fehér Házban fogja összegezni a választások tapasztalatait és talán megnevezi a ciklusa hátralevő részének fontosabb célkitűzéseit is.

Az előzetes várakozások szerint az ellenzéki republikánusok a választások után át fogják venni a képviselőház irányítását, s a szenátusban is előretörnek, de itt talán nem lesznek képesek elhódítani a többséget. A félidős erőpróba általában a kormánypárt visszaesését hozza, de a demokraták visszaszorulása az előrejelzések szerint “történelmi léptékű” lehet.

„Noha széllel szemben haladunk, nem dobjuk be a törölközőt” – jelentette ki kedden a CNN-nek Tim Kane, a demokrata párt elnöke.

Bill Clinton volt demokrata elnök kedden négy ohiói rádióállomást hívott fel, hogy párttársa, Ted Strickland kormányzó mellett korteskedjen. Clinton egyébként a nap folyamán a tervek szerint New York, Nyugat-Virginia, Kentucky és Florida államot személyesen is felkeresi.

A republikánusoknak a többség megszerzéséhez a képviselőházban 39, a szenátusban pedig 10 mandátumot kell elhódítaniuk a demokratáktól.

Címkék: Hírek