Kártérítési ügyben kér bírósági állásfoglalást a MAL

Egy károsult feljelentése alapján 10 millió forint kifizetésére kötelezték a céget, akik szerint őket meg sem hallgatták.

A napokban egy károsult feljelentése alapján 8 napos fizetési határidővel 10 millió forint kifizetésére kötelezte a MAL Zrt.-t a Fővárosi Bíróság. A végzés ellen 15 napon belül lehet fellebbezni, ez azonban nem halasztó hatályú, hanem előzetesen végrehajtható, vagyis akkor is fizetnie kell a cégnek, ha fellebbez a döntés ellen.

Ruttner György, a MAL Zrt. jogi képviselője elmondta: kedden elvi állásfoglalás iránti kérelmet nyújtott be az ügyben a Fővárosi Bíróság Polgári Kollégiumának vezetőjéhez. Arról kéri a bíróság állásfoglalását, pontosan milyen esetekben lehet fizetésre kötelezni valakit anélkül, hogy egyáltalán meghallgatták volna az ügyben.

A MAL ugyanis nem is tudott arról, hogy per indult ellene. A jogi képviselő szerint az ideiglenes bírósági intézkedésnek van helye, de jelen esetben a 19 millió forintos kárigény több mint felét, 10 millió forintot kellene kifizetni. Az ideiglenes intézkedés azonban arra való, hogy a legsürgősebb és legfontosabb szükségleteire pénzt kaphasson a károsult – tette hozzá. Figyelembe véve, hogy évi körülbelül félmillió forintért a térségben házat lehet bérelni, illetve a károsulnak van nyugdíja, ezért túlzó a tízmilliós fizetési kötelezettség úgy, hogy ráadásul az ügyben a MAL-t meg sem hallgatták – mondta Ruttner György.

Ha évek múlva, a perek végén kiderül, hogy nem a MAL volt a hibás – hanem például az a hivatal, amely a tározóban lévő résfal megépítését előírta -, akkor a kifizetett összegeket már senki nem fogja visszaadni a cégnek. Az pedig a jogrendszert boríthatja fel, ha valaki akkor értesül arról, hogy beperelték és fizetésre kötelezték, mikor megjelenik nála a végrehajtó – véli a cég képviselője.

A bíróság által elrendelt ideiglenes intézkedéshez kapcsolódó fizetési kötelezettségbe egyébként a MAL felügyeletére kijelölt kormánybiztosnak sincs beleszólása.