Egy skanzenben kutattak Mladic után

Újabb akciót hajtottak végre kedden Szerbiában a Ratko Mladic háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb katonai parancsnok elleni nyomozás keretében. A rendőrség három helyen tartott házkutatást, két belgrádi helyszínen és egy üdülőfaluként üzemelő skanzenban a szerb fővárostól délre.

A Tanjug szerb hírügynökség jelentése szerint Belgrádban egy magánlakást és egy éttermet kutattak át a városközponttól délnyugatra, és egy másik éttermet a szerb fővárostól 80 kilométernyire délre, a közép-szerbiai Arandjelovac mellett fekvő, mindössze néhány apartmanból álló Bajka falumúzeumban.

Mindhárom helyszín ugyanazon személyhez, bizonyos Goran Radivojevichez köthető. A magánlakásban felesége és gyermeke lakik, és ő a tulajdonosa a két étteremnek. A Tanjug úgy tudja, a férfit – akiről azt gyanítják, kapcsolatban áll Mladiccsal – bekísérték a rendőrök, de mást nem vettek őrizetbe, és nem foglaltak le semmit. A hatóságok kora délutánig nem adtak hivatalos tájékoztatást a kedd reggel kezdődött akcióról.

A Tanjug megjegyezte, nem egészen két hét múlva ismét Belgrádba látogat Serge Brammertz, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze, hogy első kézből tájékozódjon az NT által körözött, még szabadlábon lévő két háborús bűnös, Mladic és Goran Hadzic, a horvátországi szerbek egykori vezetője utáni szerbiai nyomozás állásáról. A főügyész december elején nyújtja be szokásos féléves jelentését az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé.

A szerb kormány a múlt héten a korábbi összeg tízszeresére, 10 millió euróra emelte a Mladic fejére kitűzött vérdíjat. A szerb nemzetbiztonsági szolgálat (BIA) közlése szerint e múlt csütörtöki intézkedés óta „jelentős mértékben” megnőtt a 9191-es telefonszámra beérkező hívások száma. A hatóságok ezen a 2006-ban létesített, Szerbia egész területéről mobil és vezetékes telefonról egyaránt hívható számon várják a Mladic utáni nyomozással kapcsolatos értesüléseket.

Mladic, akit a hágai törvényszék népirtással, emberiesség elleni bűntettekkel és háborús bűncselekményekkel vádol, 14 éve van szökésben. Ez idő alatt a szerb hatóságok és a Boszniában állomásozó nemzetközi erők számtalan házkutatást tartottak szerte Szerbiában és a boszniai Szerb Köztársaságban.

Címkék: Hírek