Devecserben 225 házat javasoltak bontásra

A lista nem végleges, az építési igények ismeretében és városszerkezeti okokból módosulhat. A toxikológus szerint biztonsággal élhető a környék.

Devecserben 225 házat javasoltak bontásra a kárfelmérő bizottság szakemberei – mondta Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára lakossági fórumon hétfőn Devecserben.

A helyettes államtitkár közölte, hogy a mérnöki kamara szakembereiből és a közigazgatási hivatal szakértőiből álló 20 fős bizottság már a katasztrófa hetén, október 9-én megkezdte az ingatlanok felmérését. Négy kategóriába sorolták az ingatlanokat: bontandó, felújítható, tisztítás után lakható és további vizsgálat szükséges.

Zacher Gábor toxikológus előadásában azt mondta, biztonsággal élhető település Devecser és a vörösiszap-katasztrófával érintett térség. A szakértő elmondta, hogy a helyzet nagymértékben javult és a kezdeti borús képet mutató porterhelési eredmények minden mért ponton jóval az egészségügyi határérték alatt maradnak. A veszélyes anyag 80 százalékát elhordták, illetve az időjárás és az eső is segíti a javulást.

A toxikológus szerint a következő időszakban gyakori szűrővizsgálatokon való részvételt javasolt a lakosságnak, hangsúlyozva, hogy inkább többször feleslegesen menjenek el a vizsgálatokra. Sehol a világon nem történt még ilyen katasztrófa, erre kellett a magyar egészségügynek reagálnia, és kiválóan teljesített – tette hozzá.