Maradhat a veszélyhelyzet

Az Országgyűlés felhatalmazta a kormányt, hogy év végéig meghosszabbítsa az iszapömlés miatt három dunántúli megyében elrendelt veszélyhelyzetet.

A kormány szombaton terjesztette be indítványát az október 6-án kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról. Azt a képviselők 349 igen szavazattal, és Szanyi Tibor (MSZP) ellenszavazatával fogadtak el.

A törvény szerint a kormány 14 napra hirdethet veszélyhelyzetet, ennek meghosszabbítása az Országgyűlés hatáskörébe tartozik. Bakondi György, a MAL Zrt.-t felügyelő kormánybiztos azzal indokolta a meghosszabbítás szükségességét, hogy az érintett területen nem lehet elvégezni a feladatokat a normál közigazgatás keretében, továbbra is szükség van a honvédség speciális eszközeinek alkalmazására.

Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár felszólalásában emlékeztetett: a kormány gyorsan és határozottan cselekedett, a katasztrófában érintettek érdekében azonnal megszervezte a mentést és a kárelhárítást és október 6-án kihirdette a vészhelyzetet is. A képviselők közül egyedüliként felszólaló kereszténydemokrata Nagy Andor szolidaritását fejezte ki a bajbajutottakkal szemben.