Mulasztások miatt szerezhetné vissza az állam a timföldgyárat?

A Magyar Hírlap szerint a "Bakonyi-klán" gyanús pénzügyeinek kivizsgálása után újra a vagyonkezelőé lehetne a cég.

Idén július 15-én, Királyszentistvánon robbanás történt és tűz ütött ki a Nitrokémia egykori veszélyeshulladék-égetőjében. Az égetőmű az offshore hátterű Tatai Környezetvédelmi Zrt. és az ajkai timföldgyár-tulajdonos Tolnay Lajos családja kezében van. Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatójának apja, Bakonyi Árpád, a Nitrokémia Zrt. akkori vezérigazgatójaként adta el nekik a közelmúltban – írja a Magyar Hírlap.

Az égetőműben történt nyári balesetet a tulajdonosok a nagy hőségre próbálták fogni, a szakértők azonban megállapították, hogy a veszélyes anyagok a szabálytalan tárolás miatt robbantak fel.

A lap szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő sokat tehetne a Bakonyi-klán kacifántos pénzügyeinek feltárásért, hiszen a gyárak filléres privatizációjakor szerződésben rögzítették a vevők környezetvédelmi kötelezettségeit. Ezek alapján könnyen kiderülhet például az is, hogy Ajkán, a Magyar Alumínium Zrt. tulajdonosai nem végezték el a vállalt hárommilliárdos kármentesítést és fejlesztést, ami miatt a vagyonkezelő visszaszerezheti a timföldgyárat.

Az MNV egyébként a Nitrokémia Zrt. új vezérigazgatójának október 1-jei hatállyal Udvardi Pétert választotta. A vagyonkezelő éppen augusztusban döntött úgy, hogy a társaság környezetvédelmi projektjeit felülvizsgálja, a továbbiakban a teljes átláthatóság, elszámoltathatóság körülményei között végezteti ezt a fajta tevékenységet.

A tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő világos elképzeléseket, új stratégiát vár a megújult vezetéstől. Ennek aktualitást ad a közelmúltban bekövetkezett környezeti katasztrófa. Az állami cég vezérigazgatója ugyanis mindeddig az ajkai katasztrófát okozó Mal Zrt. egyik tulajdonosa, Bakonyi Árpád volt, aki nyugdíjba vonul. A posztot 2002 óta betöltő vezető a stratégiai nézetkülönbségeket érzékelve maga kezdeményezte felmentését, amit az MNV elfogadott.