A bányászok fele kiszabadult

A chilei San José bányában rekedt 33 vájár felét már sikeresen felszínre hozták szerdán.

A tizenhetedik kimentett bányászt 13 órával az elsőként felszínre hozott társa után hozta fel a speciális mentőkabin. Omar Reygadas 56 éves, s hat gyereke van. Három évtizede dolgozik különböző bányákban. A mentőakció eddig zökkenőmentesen, a tervek szerint zajlik.
A több mint 600 méteres mélységben rekedt chilei bányászok mentése helyi idő szerint szerda hajnalban kezdődött. Az első, aki újból meglátta közülük a napvilágot, Florencio Ávalos 31 éves műszakvezető volt – a mintegy 400 kilogramm önsúlyú és 4 méter hosszú, cső alakú mentőkapszulában minden különösebb viszontagság nélkül tette meg a felszínre vezető utat. A hatóságok őt szemelték ki arra, hogy elsőként hagyja el a menedékhelyet, ahol társaival együtt 69 napot töltött.

Ávalos feladatul kapta azt, hogy az előzetes becslések szerint mintegy egy órán keresztül tartó út során tájékoztassa a hatóságokat az emelkedés tapasztalatairól, ami kulcsfontosságú a többiek kiszabadítása szempontjából.

A második kijelölt bányászért, a 39 éves Mario Sepulveda villanyszerelőért azonnal visszaindult az üres kapszula, és Ávalos után egy órával már ő is – minden nehézség nélkül – a felszínen volt. Sepulveda – miután megölelte feleségét – emlékül kődarabokat adott át az örömtől kacagó, ujjongó megmentőinek. Az ötödik ember kimentése után kis fennakadás történt: a kapszula 48 percen keresztül nem működött, mert meg kellett olajozni a görgőit, hogy biztosítsák egyenletes haladását a furatban.

Számos tévécsatorna világszerte élőben közvetíti a mentést. Mivel az akció lényegében zökkenőmentesen zajlik, a mentés vezetői szinte szabad kezet adtak a média munkatársainak az esemény megörökítésében. Eredetileg egy hatalmas chilei zászlóval akarták eltakarni a kamerák elől a furatot, amelyen keresztül a mentőkabin közlekedik, de végül eltávolították a lobogót. „Ez a mentőakció olyan csodálatosan alakul, olyan megindító, hogy nincs okunk arra, hogy elrejtsük a világ elől” – jelentette ki ragyogó arccal Sebastian Pinera chilei elnök az első bányász, Florencio Ávalos sikeres szabadulása után tartott sajtótájékoztatóján.

A Chile északi részén lévő Atacama-sivatag réz- és aranybányájában augusztus 5-én történt omlás. A katasztrófa következtében 33 bányász – 32 chilei és egy bolíviai – rekedt a 622 méteres mélységben.

Címkék: Hírek