Ártatlannak tartja magát a MAL-vezér

Nem érzi magát bűnösnek a hétfőn őrizetbe vett Bakonyi Zoltán.

Ügyvédje szerint a vezérigazgató a katasztrófa után sokkot kapott, szombaton pedig, amikor még tanúként hallgatták ki, rosszul lett. A gyanúsított a nyomozó hatóság előtt vallomást tett, azonban panasszal élt mind az őrizetbe vétel, mind pedig a gyanúsítás ellen.

A nyomozás eddigi adatai szerint a vezérigazgató elmulasztotta a katasztrófa esetén a kármentesítéshez és az élet, testi épség, valamint a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását – közölte a Blikkel az ORFK sajtóosztálya. A lap úgy tudja, Bakonyi Zoltán előzetes letartóztatásba vételéről ma dönt a Veszprém Megyei Bíróság. A cégvezetőt hétfőn hajnali hatkor lakásáról vitték el a rendőrök, és azonnal őrizetbe vették.

“Gyanúsításának alapja a vállalat 2009-es katasztrófavédelmi terve, amelyet szakember készített, de az igazgató írt alá. Ez a terv nem tartalmazott intézkedést gátszakadás esetére, mert a vállalat nem tekintette azt reális eshetőségnek” – magyarázta Bakonyi ügyvédje, dr. Bánáti János, aki hozzátette: az igazgató elismerte, hogy ő írta alá a tervet. Az ügyvéd szerint Bakonyi a katasztrófa után sokkot kapott, szombati tanúmeghallgatásán rosszul lett.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy Magyarországon kívül négy európai országban vásárolt alumíniumiparhoz kötődő cégekben többségi részesedést, illetve hozott létre kereskedelmi kirendeltséget a Mal Zrt. az elmúlt években. Az azonban kérdéses, hogy a cégcsoport több tíz milliárdos vagyona elegendő lesz-e az okozott károk megtérítésére.