Már több mint 100 millió forint a kármentő alapban

A kormány jelenleg is dolgozik azon, hogy az adakozóknak valamilyen adójóváírási lehetőséget biztosítson.

Kedden délelőtt 11 óráig több mint 100 millió forint gyűlt össze a kormány által indított kármentő alapban. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a kormányfő nevében köszönetet mondott mindazoknak a segítő szándékú embereknek, akik adományaikkal hozzájárultak a gyűjtéshez.

A Magyar Kármentő Alapban összegyűlt pénzt a károsultak lakhatási feltételeinek megteremtésére, átmeneti elhelyezésük fedezetére, a közterületek helyreállítására, és a természeti környezet revitalizálására fordítják, a helyi önkormányzatokkal együttműködésben. Az alap működési költségeit a kormány állja, a számlát nyitó bankkal kötött megállapodás alapján az utalások is költségmentesek – hangsúlyozta a szóvivő. A www.karmentoalap.hu várhatóan már kedden délutántól elérhető lesz.

Szijjártó Péter elmondta: az Egyesült Államokban a két legnagyobb amerikai magyar szervezet is megkezdte már a gyűjtést. Az Amerikai Magyar Szövetség, illetve Amerikai Magyar Koalíció munkájába várhatóan egy katolikus egyházhoz köthető szervezet is hamarosan bekapcsolódik majd. A szervező munkát George Pataki, magyar származású amerikai politikus irányítja.