Magánvagyonukkal is felelhetnek a MAL vezetői

Ha a vállalat felelőssége megállapítható, az okozott károkért felelősséget kell vállalni.

Nádasdy Zoltán, a Noerr ügyvédi iroda vezetője az Inforádiónak azt mondta, a környezetvédelmi jogszabályok tartalmaznak olyan vélelmeket, amelyek feltételezik, hogy az ingatlan tulajdonosa vagy az, aki a környezetre veszélyes tevékenységet folytat, felel az okozott károkért. A felelősség alól csak rendkívüli vis maior helyzetben lehet mentesülni.

Ha az iszapkatasztrófában a cég felelősségét megállapítják, akkor – a kármentesítés mellett – a természetben és az emberek vagyonában okozott károkért is vagyonával kell felelnie. Ha a cégnek nincs elegendő forrása, mögöttes felelősségként akár a vállalat tulajdonosai és vezetői is felelhetnek a károkért: a jogszabály szerint akkor, ha a vezetőknek tudniuk kellett, vagy tudniuk kellett volna az elvárható gondosság mellett, hogy a tevékenység ilyen eredményhez vezet – emelte ki a szakértő. Cégcsoportra vagy országon kívüli vagyonra a jogszabály nem bővíti ki a felelősségi kört.

Nádasdy Zoltán szerint az állam a kormánybiztosi kinevezéssel gyorsan rendezett egy hiányosságot a jogszabályokban, ugyanakkor érdemes lenne végiggondolni, hogy kötelező környezetvédelmi felelősségbiztosítással rendelkezzenek a cégek – tette hozzá.