Pusztulnak a halak a Duna főágában

Lejjebb kellene vinni a víz pH-értékét, hogy a folyó átvészelje a vörösiszap-szennyezést.

A legfrissebb hírek szerint az eddig megtett lépések eredményeként sem a Rábán, sem a Mosoni-Dunán nem kell védekezni, csupán megfigyelést végeznek, sikerült a 10-es pH-szint alatt stabilizálni a helyzetet – áll a Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság csütörtök esti közleményében.

A nap folyamán a Marcal Rábába torkolása előtt folyamatosan gipszet és ecetsavat öntöttek a folyóba. Ennek hatására Gyirmótnál, a Marcal-duzzasztónál folyamatosan csökken a pH értéke, a délutáni adat szerint 9,79 – közölték.

Jelezték egyben, hogy a nap folyamán újabb két mérőhelyet állítottak fel; ezek egyike Győr belterületén, kevéssel a folyó Mosoni-Dunába torkolása előtt, a másik a Dunán, Gönyűnél van, mindkét helyen folyamatosak a mérések.

A katasztrófavédelem legújabb közleménye szerint gipszen kívül már bio-ecetsavval is próbálják semlegesíteni a Marcal vizében lévő káros anyagokat. A szakemberek a következő napokban repülőgépről szórt gipsszel hatástalanítják a szennyezést Kolontárnál, majd két centiméteres vastagságban mindenhonnal elhordják a talajt.

Pusztulnak a halak a Dunában

Halpusztulás jeleit észlelték katasztrófavédők a Duna főágán, valamint a Mosoni-Duna és a Rába torkolatánál Gönyünél csütörtök délután – közölte Dobson Tibor az MTI-vel csütörtökön kora este.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója elmondta: a két folyó összefolyásánál több tucatnyi szenvedő és már elpusztult állatot látni, keszeg-féléket, pontyokat, süllőket és csukákat. Az állatok a szennyezett vízben a sodrásnak keresztbe fordulnak, majd rövid idő alatt kimúlnak. A helyszínen lévő halőr véleménye szerint kizárt, hogy a halak a 20-22 kilométerre lévő, szennyezett Marcalból úsztak volna a Dunáig, valószínűbb, hogy a befolyó szennyeződéstől pusztul a Duna halállománya. Úgy tudni, a halpusztulást látva egyesek megmérték a víz Ph értékét, amely 10-es körüli eredményt hozott, ez pedig erősen lúgos kémhatásnak számít, ez okozhatja az állatok pusztulását.

Dobson Tibor azt mondta: a Rába és a Duna torkolatában 9,1 pH-értéket mértek, és szórványos halpusztulásról érkezett jelentés. Közlése szerint ahhoz, hogy a folyó élővilágát meg lehessen menteni, a 14-es skálán 8 alá kell vinni a pH-értéket.

A hétfő délután bekövetkezett ökológiai és ipari katasztrófa után a Torna-patak vizében 13,5-es pH-értéket mutattak ki, majd a szennyező anyag a Marcal folyóba kerülve kipusztította annak teljes élővilágát. A Duna főágát csütörtök délre érte el a vörösiszap-szennyeződés.

Délután három óra körül tetőzött Győrnél a Mosoni-Dunában a lúgosság, akkor 9,65-os pH-értéket mértek

Szlovákiában is mérik már a pH-t

Szlovákiában azonnali hatállyal elrendelték a Duna vízminőségének rendszeres, napi háromszori ellenőrzését.

Simon Zsolt mezőgazdasági, környezetvédelmi és regionális fejlesztési miniszter a magyarországi eseményekre tekintettel már kiadta a megfelelő utasítást a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalatnak (SVP).

“Erre azért van szükség, mert nem kizárt, hogy a magyarországi ökológiai katasztrófa következtében veszélyes anyagok kerülhetnek a Dunába” – indokolta a lépést Durica Katalin, a tárca szóvivője.

A vízminőséget Medvénél, Révkomáromnál és Párkánynál fogja ellenőrizni a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat. Amennyiben problémát észlelnek, azonnal megteszik a szükséges védőintézkedéseket.

Durica szerint a tűzoltók és a mentők is készen állnak a beavatkozásra.