Illés: a legnagyobb munka még hátra van

Egy hónapon belül helyreállhat az élet Ajka térségében, de sok lesz még utána is a tennivaló az államtitkár szerint.

A környezetvédelmi államtitkár szerint egy hónapon belül állhat helyre az élet a vörösiszap által sújtott ajkai térségben; Illés Zoltán külföldi újságíróknak csütörtök este Kolontáron azt mondta, a legnagyobb munka ezután következik.

Illés Zoltán – miután megtekintette Kolontáron a védekezési munkálatokat – külföldi televíziós stáboknak nyilatkozva úgy fogalmazott: 800 hektárnyi területen pusztított a vörös sárlavina. A legnagyobb és legösszehangoltabb feladatot a következő időszakban kell végrehajtani, amikor is ezekről a területekről sok tucat munkagéppel egyszerre kell összegyűjteni a mérgező anyagot, és egy központi gyűjtőbe szállítani.

A környezetvédelmi államtitkár hozzáfűzte, hogy ezt a munkát csak abban a stádiumban lehet elvégezni, amikor a vörös sár még nedves, de nem száradt ki. Ugyanis szilárd állapotában porrá alakulva bekerülhet a folyók vizébe, illetve az emberek szervezetébe. Közlése szerint eddig különféle eljárásokkal sikerült meggátolni, hogy a szennyeződés magas pH-értékkel a Dunába jusson.