Végkielégítések különadója: káosz van a fejekben?

Még mindig nem egyértelmű, mekkora összeg felett ütközik jó erkölcsbe a kifizetett végkielégítés.
Kapcsolódó cikkek

Számos szakmai szervezet jelezte, hogy Alkotmánybírósághoz fordulnak a jó erkölcsbe ütköző végkielégítések 98 százalékos különadója miatt, de az eddig beérkezett 52 beadvány megalapozatlan – írja Angyal József okleveles adószakértő.

Szerinte a kérelmezők még mindig abban a tévhitben vannak, hogy 2 millió forint felett ütközik jó erkölcsbe a kifizetett végkielégítés, holott a törvény értelmében 2+2 millió felett kell csak különadót fizetni. A szakértő úgy véli, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hiába jelezte, hogy a jogalkotói szándék 2 millió forint volt, a 4 milliós korláttal szemben szakmai ellenérvet nem tudott felhozni.

Angyal szerint a kérdés tisztázásáig elhamarkodott az AB-hoz fordulni, ez csak arra jó, hogy elterelje a figyelmet a problémáról. Az NGM vagy tudomásul veszi a 4 milliós határt, vagy törvénymódosítást nyújt be. Ami egyértelműen alkotmányellenes, az a visszamenőleges hatály – írja.

A legalább 20 éve a közszférában dolgozók elbocsátásuk esetén már egy hét múlva szembesülhetnek a problémával: már a havi 200 ezer forint feletti jövedelmük különadó-köteles lesz, vagy csak a 333 ezer forint feletti jövedelem? Most nem az a legnagyobb probléma, hogy alkotmányellenes-e a törvény, döntés ugyanis rövid időn belül nem várható – írja az adószakértő.

AJÁNLOTT LINK:

Végkielégítések különadója: miért meszelhetné el az új törvényt az AB? (adozona.hu)