Leválthatják Putyint

Az orosz parlament alsóházában, a dumában kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország Párt szerint nem kizárt, hogy választási listáját legközelebb már nem Vlagyimir Putyin kormányfő vezeti - állította kedden a Vedomosztyi című orosz lap.

A hatalom pártjának is nevezett Egységes Oroszország Párt a parlamenti választásokról szóló törvényhez módosító javaslatot terjesztett be, amelynek egyik lényeges eleme, hogy a pártlisták élén szereplő össz-szövetségi jelöltek létszáma ezután 10 legyen, és ne három, mint eddig.

A lap értesülései szerint az elgondolást szombaton hagyták jóvá Dmitrij Medvegyev elnök és a parlamenti pártok vezetőinek találkozóján. Az Egységes Oroszország Párt szerint azért fontos a módosítás, mert ha Vlagyimir Putyin – aki a párt elnöke, de nem tagja – bármely okból nem áll a lista élére, a párt több vonzó személyiséget tud felvonultatni.

A módosítási javaslat ötletét magukénak mondják az ellenzéki pártok és a hatalom pártja is, de a lap az elnöki hivatalból úgy tudja, hogy a gondolat az elnöki adminisztrációban született meg. Egy kormányhivatalnok pedig azzal magyarázta a javaslat sürgősségét, hogy a nehéz gazdasági helyzet, valamint a kaukázusi problémák súlyosbodása miatt a parlamenti választásokat esetleg előre hozhatják, és hogy erről a döntés az októberi helyi választások után várható.

Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára a lap kérdésre annyit mondott, hogy jelenleg korai, s ezért nem aktuális a kérdés, hogy Putyin vezeti-e majd az Egységes Oroszország listáját.

Borisz Grizlov, az Egységes Oroszország Párt és a duma elnöke kedden nem zárta ki a jövő év decemberében esedékes parlamenti választások előre hozását. Szavai szerint elhatározás kérdése, hogy azokat októberben, vagy decemberben tartsák.

Elemzők szerint mindaddig, amíg nem dől el a legfőbb kérdés, azaz, hogy Dmitrij Medvegyev, vagy Vlagyimir Putyin indul az elnöki tisztségért, minden más csak a lehető legnagyobb mozgástér megteremtését szolgálja. Megfigyelők emlékeztetnek arra is, hogy az Egységes Oroszország Párt népszerűsége csökken: az előző parlamenti választásokhoz képest idén márciusra már mintegy 20 százalékkal romlott, és azóta az aszály és az erdőtüzek csak tovább ártottak a párt népszerűségének. Éppen ezért többen úgy vélik: mindez erősen gyengíthet Putyin népszerűségi mutatóit is.

Címkék: Hírek