Jön Orbán Viktor negyedik értékelése

A kormányfő napirend előtti felszólalásával kezdődik meg ma az őszi parlamenti ülésszak.
Kapcsolódó cikkek

Orbán Viktor – fideszes források szerint – nem az újabb akcióterv bejelentésére készül, hanem politikai helyzetértékelést ad. A parlament – az MSZP és a Jobbik tiltakozása ellenére – kétnapos ülést tart, utána legközelebb október 4-én ül össze.

A mai ülésen részt vesz az államfő is, aki helyett mától a KDNP-s Stágel Bence lesz képviselő. A Ház ezt követően megemlékezik a szeptember elején elhunyt Bánffy György volt MDF-es képviselőről és az augusztusi afganisztáni támadás két magyar áldozatáról.

A T. Ház a határozathozatalok között dönt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság felállításáról, valamint a Közszolgálati Közalapítvány létrehozásáról szóló határozati javaslatokról.

A határozathozatalok után annak a fideszes és KDNP-s javaslatnak a részletes vitája következik, mellyel az Országgyűlés felkéri a kormányt: készítse elő iskolai emléknap bevezetését a 2010/2011-es tanévtől a trianoni döntéssel kapcsolatban.

Az MSZP azt szerette volna, ha az Országgyűlés már ma napirendre veszi a devizahitelesek megsegítését célzó fideszes javaslatcsomagot, de ezt a kormánypárt Tapolcán elutasította. Ma mutatkozik be házelnökként Kövér László, aki jelenleg is tagja a parlament nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottságának.

Ez nem összeférhetetlen a házelnökséggel – mondták a Népszabadságnak “parlamenti jogi források”, de az „szokatlan” lenne, ha a parlament elnöke bizottsági tagságát is megtartaná, és el is járna az ülésekre.

Ajánlott linkek:

Orbán Viktor nyitja a parlamenti ülésszakot (Nol.hu)
Orbán negyedszer is értékel (index)

Címkék: orbán viktor