Garázsból árultak sugárzó uránt

Közel két kilogramm 238-as sugárzó urániumizotópot foglalt le a moldovai rendőrség csempészeknél, akik kilencmillió euróért akarták külföldön értékesíteni szerzeményüket - jelentette be kedden a moldvai belügyminisztérium szóvivője.

„Az urániumot egy chisinaui garázsban fedeztük fel. A csempészek kilencmillió euróért próbálták eladni” – közölte a belügyi illetékes. A rendőrség június közepén figyelt fel a csoportra, amikor a delikvensek vevőt kezdtek keresni

A nyomozás során a rendőrök egy grammnyit vásároltak az uránból, majd a mintát az Egyesült Államokba küldték, ahol megerősítették: uránium 238-asról van szó. Ez egyaránt használható békés, atomerőművi célokra és tömegpusztító fegyverhez, az úgynevezett piszkos bombához. Lefoglaltak egy Makarov típusú pisztolyt, egy kézigránátot, géppisztolylőszert, útleveleket, gépkocsi rendszámokat és dokumentumokat is.

A csoport három tagját augusztus 20-án őrizetbe vették, négyet még köröznek. Ketten nyugalmazott moldovai rendőrtisztek. Egy harmadik a szakadár Dnyeszter melléki területen lakott. Többeknek közülük büntetett előélete van.

A garázsban a sugárzás a megengedett mérték hatvanszorosa volt – mondta el a szóvivő. Az ügyészség közölte, hogy a lefoglalt, pontosan 1,8 kilogramm urániumot Németországba tervezik küldeni, ahol az alapos szakértői vizsgálat megállapíthatja majd dúsításának módját és az anyag származási helyét.

Címkék: Hírek