Eladták volna a lopott kopogtatócédulákat

A rendőrök kiemelten figyelik a postaládák, házak, kapualjak környékét. Kedd óta 700 levelesláda feltörését jelentették Budapesten.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtöki tájékoztatása szerint hajnalban a rendőrök 6 gyanús fiatalra figyeltek fel a Blaha Lujza téri villamosmegállóban, a térfigyelő kamerás szolgálat pedig jelezte, hogy a fiatalok némelyikénél nagyméretű, fehér borítékok vannak. Az igazoltatáskor aztán kiderült, hogy a borítékokban a választásokhoz szükséges ajánlószelvények vannak, amelyek az V., VII., IX. és XIII. kerületből származtak. A hat – még 18 év alatti – fiatalt előállították, a nyomozás adatai szerint pénzért akarták az ajánlószelvényeket értékesíteni, ezért néhány kerületet bejárva választási ajánlószelvényeket loptak postaládákból.

Csütörtökön hajnalban a IX. kerületben is elfogtak öt embert, akik postaládákat rongáltak meg. A négy férfi és egy nő a gyanú szerint a IX. kerületben, több lépcsőházban postaládákat tört fel, és azokból a kopogtatócédulákat ellopták. A csoportra szintén a térfigyelő szolgálat figyelt fel, mert feltűnt, hogy az Üllői úton több lépcsőházba próbáltak meg bejutni. A kiérkező rendőrök hosszú orvosi csipeszt – vélhetően ezzel húzták ki a ládákból a leveleket – és lezárt borítékokban kopogtatócédulákat találtak náluk, valamint volt náluk egy olyan lista is, amin házszámok és kapunyitó kódok szerepeltek. Rongálás, illetve kettőjük ellen az ügyben bűnsegédként való részvétel miatt indult eljárás.