Izraelnek 8 napja van megtámadni Iránt

Izraelnek nyolc napja van még rá, hogy csapást mérjen a busehri nukleáris létesítményre és ezzel megakadályozza, hogy Iránnak működő atomerőműve legyen - jelentette ki helyi idő szerint hétfőn az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete, John Bolton.

Irán a tervek szerint augusztus 21-én indítja be orosz segítséggel felépített erőművét. Bolton szerint ez után már késő lesz katonai csapást intézni a létesítmény ellen, mert a támadás után keletkező sugárzás megfertőzné az iráni polgári lakosságot.

„Ha az uránium, ha a fűtőrudak már nagyon közel kerülnek a reaktorhoz, vagy bent vannak a reaktorban, egy támadás elszabadítaná sugárzást, ez nem kérdéses” – nyilatkozott Bolton. – „Vagyis ha Izrael tenni akar valamit Busehr ellen, akkor a következő 8 napon belül kell cselekednie.”

Ha elmarad az izraeli támadás, akkor „Irán olyan dolgot ér el, amit Izrael egyetlen ellenfele és az Egyesült Államok egyetlen közel-keleti ellensége sem, ez pedig egy működő nukleáris reaktor” – mondta a volt ENSZ-nagykövet.

Bolton ugyanakkor szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy Izrael vajon tényleg végrehajt-e egy ilyen támadást.

„Nem hiszem. Attól tartok, hogy elszalasztották az esélyt” – vélekedett a volt diplomata, aki élesen bírálta Oroszországot az Iránnak az erőmű építésében nyújtott támogatása miatt.

Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivő kedden Teheránban valószínűtlennek ítélte meg egy Busehr elleni támadás lehetőségét.

„Ezek az állandóan ismétlődő fenyegetések elvesztették értelmüket” – mondta a szóvivő.

Címkék: Hírek