MSZP: Schmitt nem felelt meg a próbatételen

Kovács László szerint az államfőnek nem a törvényhozás gyorsítása a feladata.

Az MSZP alelnöke úgy véli, ellentétes a demokrácia és a sajtószabadság elveivel, illetve súlyosan sérti az uniós normákat a médiát és a hírközlést szabályozó törvénymódosítás, amelyet kedden írt alá Schmitt Pál köztársasági elnök.

Kovács László emlékeztetett arra: sajtószabadság nélkül nincs demokrácia, sajtószabadság viszont nincs objektív és pártatlan tájékoztatás nélkül. Ez azt jelenti, hogy a médiumok a politikai erőktől, sőt a parlamenttől is függetlenül kell, hogy működjenek; ez az uniós norma és Magyarországnak is erre kell törekednie – hangsúlyozta.

Ami a médiát érintő döntéseket illeti, az MSZP alelnöke szerint az új szabályozással megszűnik a paritás elve – azaz egyértelműen a kormányoldal kerül fölénybe, megszűnik a civil hozzászólás lehetősége, és a közmédiumok vezetőit sem pályáztatás útján választják majd ki, mint korábban. A demokrácia tudvalevőleg drágább, mégsem kellene a diktatúrát választani – fogalmazott Kovács László.

A szocialisták exelnöke közölte, a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosítása az alkotmány egész szellemiségét sérti, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben.