Ismét Honvédkórháznak hívják az ÁEK-t

A 2007-ben létrejött ÁEK átnevezéséről a körház felügyeletét gyakorló Hende Csaba honvédelmi miniszter döntött.

Az Állami Egészségügyi Központot (ÁEK), a hétfőn életbe lépett, Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében egész pontosan “Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központ (Honvéd, Rendészeti és Vasút-egészségügyi Központ)”-nak hívják.

Az ÁEK-nak összesen 7 telephelye volt, most ezeket is, például az egykori MÁV Kórháznak helyet adó Podmaniczky utcai telephelyet is Honvédkórháznak hívják.

Az ÁEK-t 2007-ben a BM kórház, a Szabolcs utcai kórház, a központi MÁV Kórház, a Budai MÁV Kórház és az akkori Honvédkórház összevonásával hozták létre. Ezeken kívül idecsatolták a Magyar Honvédség balatonfüredi, verőcei és hévízi egészségügyi intézményeit. A kórház átvette az elődintézmények összes betegét, így a honvédségi, rendészeti dolgozókat, a vasutasokat, ezek hozzátartozóit és az érintett szervek nyugdíjasait, valamint a terület szerinti lakosok ellátását is feladatul kapta. Az intézmény több mint ezer aktív ágyon összesen csaknem 2,8 millió lakos egészségügyi ellátásáért felelős.

A köztársasági elnök egy hónapja zászlószalaggal ismerte el az ÁEK hároméves tevékenységét. Az átadóünnepségen jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter, hogy az egészségügyi intézményt ismét Honvédkórháznak hívják majd.