Vidékre irányítanák a fel nem vett diákokat

Új felsőoktatási törvénnyel fejlesztenének bezárásra ítélt intézményeket.

Egy új felsőoktatási törvény alapjainak megalkotásáról kezdődött ma egyeztetés mintegy negyven szakértő bevonásával – tájékoztatta a közrádiót Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár.

Ennek része lehet, hogy több bezárásra ítélt vidéki főiskolát fejlesztenek. A kereszténydemokrata politikus azt mondta: az a céljuk, hogy a vidéki városok ne néptelenedjenek el, és a diákok pezsgőbbé tegyék a kultúrájukat. A természettudományi, műszaki és az agrár területen mennyiségi és minőségi erősítésre van szükség.

Az államtitkár hozzátette, azt szeretnék elérni, hogy ha egy intézménybe nem jelentkeznek elegen, a népszerűbb helyre fel nem vett diákokat átirányíthatják az ilyen vidéki főiskolákba, amelyek ezzel együtt integrálódhatnak nagyobb egyetemekhez.

Manherz Károly az előző kormány felsőoktatásért felelős államtitkára elismerte, hogy az elmúlt évek átalakításai miatt több vidéki főiskola elnéptelenedett, de nem vetődött fel a bezárásuk. Manherz szerint a kormány előnyben részesíthet egyes szakokat, de egy diákot akarata ellenére nem lehet más területre irányítani.