Megvan Tamás Gáspár Miklós főpolgármester-jelöltje

Tamás Gáspár Miklós, a Zöld Baloldal elnöke bejelentette, hogy pártja Galba-Deák Ádámot, az ELTE politológus szakos hallgatóját jelöli főpolgármesternek.

Galba-Deák Ádám 1984-ben született, jelenleg az ELTE Állam és Jogtudományi karának politológus szakos hallgatója. A politikai közéletben 2008. óta vesz részt aktívan. Két éven keresztül volt elnöke az elsősorban fiatalokat tömörítő Demokratikus Hálózatnak. Elnöksége alatt a szervezet a baloldali politikai élet jelentős szereplőjévé vált, főként utcai akciókkal tűnt fel – olvasható a Zöld Baloldal közleményében.

Az országgyűlési választások második fordulója után Galba-Deák Ádám többekkel együtt aláírta a „Búcsú az MSZP-től” címet viselő dokumentumot. Ebben markánsan elítélte a választásokon súlyos vereséget elszenvedő MSZP-t és felvetette, hogy új alternatív, az MSZP-től balra álló politikai pártra van szükség. Pár nappal később csatlakozott a Zöld Baloldalhoz. A szervezet május 30-án tartott kongresszusán alelnökké választotta.

Galba-Deák Ádám a főpolgármester-jelölti programjában új, sokak által kényesnek tekintett területet is érint. A keresztény-polgári értékrendszerre hivatkozó jobboldali politikusoktól meg kívánja óvni a Sziget, a Budapest Pride eseményeket és a fiatalok „fellegvárának” számító Gödör szórakozóhelyet.

Markáns baloldali ügyeket is kezdeményez. A fővárosi távfűtési rendszerét az erőművek közösségi tulajdonba vételével tenné negyedével olcsóbbá. A politikusoktól elvenné a BKV-menedzsment kinevezési jogát és a szakszervezetekkel együttműködve dolgozói tulajdonba adná azt. Természetesen a zöld ügyek is fontos teret kapnak programjában. Dugódíjat, a körutakon pedig kerékpársávot tervez és megfizethető közösségi közlekedésről beszél – írja a Zöld Baloldal.

Címkék: Belföld