Halállal fenyegető bibliai idézet a meleg közösségnek

Fekete lepellel fedték le a "homoszexualitás" szó megalkotójának síremlékét a Kerepesi temetőben.
Kapcsolódó cikkek

Neonácik meggyalázták Kertbeny Károly író, műfordító, a “homoszexualitás” szó megalkotójának Budapesten a Kerepesi úti temetőben található síremlékét – közölte a Szivárvány Misszió Alapítvány (SZMA) hétfőn az MTI-vel.

Sánta Mária az alapítvány képviseletében az MTI-nek elmondta: az író síremlékét egy fekete lepellel letakarták és egy Ószövetség-beli idézetet ragasztottak rá, a Leviták könyvéből a 20,13-as idézetet (“Ha valaki férfival hál úgy, ahogyan asszonnyal szoktak hálni, mivel utálatosságot követtek el mindketten, halállal lakoljanak, vérük rajtuk”).

Az alapítvány nem tudja pontosan mikor történt az eset, de az internetes neonáci oldalakon szereplő bejegyzések alapján arra következtetnek, hogy a múlt hét közepén. Ezekben az írásokban egyébként további hasonló cselekedetekre buzdítják az embereket – tette hozzá.

Rongálásért és közösség elleni izgatásért az SZMA hétfőn feljelentést tett a rendőrségen Kertbeny Károly síremlékének meggyalázása miatt. Sánta Mária elmondta: kegyeletsértésért azért nem, mert ezen az alapon csak hozzátartozók tehetnek feljelentést, akik egyébként nincsenek – tette hozzá.

Az SZMA közleményében fejezte ki: “nyilvánvalóan nem pusztán sírgyalázás történt, hanem a tettes neonácik tudatosan a magyar melegközösség egyetlen jelképes helyét csúfították el”. Szerintük a magát Budapesti Hungaristáknak nevező neonáci csoport célja ezzel a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösség megfélemlítése.

Az SZMA a rendőrségi feljelentés mellett a kegyeleti hely méltóságának helyreállításáról is gondoskodik – írták.

Kertbeny Károly egy bécsi születésű, magát magyarnak valló író, műfordító volt. Többek között Petőfi Sándor, Arany János, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór műveit fordította különböző európai nyelvekre. 1869-ben pedig egy névtelenül megjelentett értekezésben ő alkotta meg a “homoszexualitás” kifejezést. A homoszexuálisok jogainak elismerése érdekében végzett munkásságáért 2002 júniusában Budapesten, a Kerepesi úti temetőben síremléket állítottak az írónak.