Kolumbia elnököt választ

Megkezdődött az elnökválasztás első fordulója Kolumbiában. Helyi idő szerint vasárnap reggel nyolc órától délután négy óráig mintegy harmincmillió polgárt várnak a szavazókörökbe, hogy döntsenek a két mandátum után leköszönő Álvaro Uribe utódjáról.

A baloldali gerillákkal és a drogbárókkal szemben keménykezű politikát folytató Uribe Latin-Amerika egyik legnépszerűbb politikusaként távozik az államfői posztról.

„A szabadon és meggyőződés alapján leadott voksok a haza méltóságát szolgálják” – fogalmazott Uribe, miután az elsők között adta le szavazatát Bogotá történelmi belvárosának egyik szavazókörében.

Összesen kilenc jelölt vágott neki a versenynek, de közülük kettő emelkedik ki 30-30 százalék feletti támogatottsági szinttel. Az egyik esélyes Juan Manuel Santos, a Nemzeti Egység Szociális Pártja alapítója, Álvaro Uribe korábbi védelmi minisztere. Vetélytársa lehet a második fordulóban a zöldek jelöltje, Antanas Mockus, Bogotá korábbi polgármestere.

Ha egyik jelölt sem szerzi meg a voksok több mint 50 százalékát az első fordulóban, június 20-án második fordulót tartanak.

Santos azt ígérte, hogy Uribe politikai örökségét viszi tovább, és elsősorban a munkahelyteremtésre és – megőrzésre koncentrál. A dél amerikai ország lakosságának első számú aggodalma a munkanélküliség, a helyiek 46 százaléka a szegénységi küszöb alatt él.

Mockus a kultúra radikális megváltoztatását, azaz az erőszak elvetését tűzte ki célul. A politikus, aki kampányát az erkölcshöz és a törvényességhez való visszatérésre alapozta egy kábítószer által megrontott társadalomban, igazi meglepetést okozott, hiszen márciusban még kevesebb mint 10 százalékon állt támogatottsága.

A rendfenntartó erők mintegy 340 ezer tagját vezényelték ki a biztonság szavatolására. Gabriel Silva védelmi miniszter azt ígérte, hogy a mostani lesz az utóbbi 30 év legnyugodtabb választása, bár lehetnek kisebb „csetepaték” a 46 milliós országban, ahol a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők nevű szélsőbaloldali gerillamozgalom továbbra is aktív. Szombaton négy ember vesztette életét pokolgépes merényletben, illetne aknarobbanásban.

Címkék: Hírek