Kormánytisztviselők ügyében finomít a Fidesz

Mégis kell indoklás az elbocsátáshoz, mégsem rúghatják ki a gyesen lévőket.

A szakszervezeti tiltakozás után módosítaná korábbi javaslatát a Fidesz. Támogatják ugyanis a fideszes Horváth Zsolt javaslatát, amely szerint mégsem lehetne indoklás nélkül elbocsátani a kormánytisztviselőket.

Egy másik fideszes módosítás is kedvez a munkavállalóknak: Szabó Erika javaslata szerint a beteg vagy gyesen lévő dolgozókra mégis vonatkozna a felmentési védelem; vagyis nem lehetne őket is két hónap alatt utcára tenni, mint az az eredeti szövegben szerepelt.

A tegnap sztrájkkal fenyegető szakszervezetek örülnek a módosításoknak, de sérelmezik, hogy a felmentési idő az eddiginél rövidebb, két hónap lesz. A SZEF alelnöke azt mondta, továbbra is fölöslegesnek és alkotmányellenesnek tartják a törvényt.

Egy alkotmányjogi szakértő szerint a múlt heti alkotmánymódosítása óta a kormánytisztviselők jogállását külön törvénynek kell szabályoznia, így a szakszervezetek nem állíthatják, hogy szükségtelen a törvény, hiszen az alkotmány előírja az elfogadását.

A gyors hatályba léptetés azonban több szakértő szerint is az Alkotmánnyal ellentétes lehet. Egy munkajogi tanácsadó, Sipos Márta szerint ezek a módosítások kihúzzák a jogszabály méregfogát, de így is sok a probléma a tervezettel.

Nem készült hatástanulmány arról, hogy érinti a változás a minisztériumi költségvetéseket, azt pedig még senki sem tudja, hány köztisztviselő munkájára nincs szükség. Az egyetlen biztos szám, hogy az összevonásra kijelölt minisztériumokban két és fél ezren dolgoznak.