Még 410 kilométeren védekeznek az árvíz ellen Észak-Magyarországon

A rendkívüli árvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elrendelt veszélyhelyzet megszűnt.

A Sajón az alacsony vízállásokra tekintettel megszüntették, a Hernádon elsőfokúra mérsékelték a riasztást. A Tiszán Tiszapalkonya fölött másodfok van érvényben – akárcsak a Bodrogon -, míg Tiszapalkonya alatti részen harmadfokú a készültség, szintén harmadfokú a riasztás a Taktán.

A folyók védvonalai mentén szivattyúzással juttatják vissza a folyókba a szivárgó, fakadóvizekből származó elöntéseket. A Bódva is lassan apad, a rendkívüli árhullám ellenére összességében ezen a területen is sikeres volt az árvízi védekezés.

A vízügyi igazgatóság jelenleg mintegy 410 kilométernyi szakaszon védekezik. Közben elkezdték a károk felmérését, és a legfontosabb helyeken haladéktalanul helyreállítják a védműveket.

A Felső-Tiszánál is mérsékelték, illetve megszüntették az árvízvédelmi készültséget két szakaszon, de Tiszabercelnél még másodfokú a riasztási szint. A Kraszna védvonalain jelenleg elsőfokú készültség van érvényben, de a folyó magyarországi szakasza már apad.

A folyamatos szivattyúzás hatására csökken a Lónyay-főcsatorna vízszintje is, a töltéseken azonban még másodfokú a készültség. Az igazgatóság 125 kilométer hosszú védvonalon másodfokú, 87 kilométeren pedig elsőfokú készültségi szintet rendelt el. A térségben még csaknem 18 ezer hektárt borít belvíz.