Az árvíz után kértünk homokzsákot Brüsszeltől

Az EU katasztrófavédelmi gépezetének mozgósítását kérte Magyarország az árvíz miatt - jelentette be az Európai Bizottság.

A brüsszeli bejelentés szerint a magyar fél tegnap este jelezte igényét Brüsszelnek legfeljebb 2 millió homokzsákra a védőgátak megerősítéséhez. A döntés azért meglepő, mert a távozó kormány éppen tegnap 18 órától oldotta fel a rendkívüli árvíz miatt elrendelt veszélyhelyzetet.

Szollár Domokos kormányszóvivő tegnap nem is beszélt arról, hogy a kabinet Brüsszelhez fordult, amit nem említett az Önkormányzati Minisztérium által kiadott közlemény sem. Abban mindössze annyit tudattak, hogy megvizsgálják az EU Szolidaritási Alap és más uniós forrás igénybevételének lehetőségét.

A brüsszeli bejelentés után kiderült, hogy tegnap a Kormányzati Koordinációs Bizottság kezdeményezésére kérték a kétmillió homokzsákot, mondván, “a következő időszakban adódhatnak még olyan helyzetek, amikor szükség lehet azokra”.

Ferran Tarradellas, az Európai Bizottság illetékes szóvivője közölte, hogy a magyar igényt azzal indokolták, hogy a megáradt magyar folyók menténmár 3,6 millió homokzsákot felhasználtak, a készletek megcsappantak, de még szükség van a gátak további megerősítésére.

Brüsszel a 2 millió homokzsákra vonatkozó magyar kérést továbbította azokhoz az országokhoz, amelyek részesei az EU Polgári Védelmi Mechanizmusának. Ebben a 2001-ben létrehozott mechanizmusban a jelenleg 27 EU-tagország mellett Horvátország, Izland, Liechtenstein, valamint Norvégia is benne van.

A részes országok olyan katasztrófavédelmi forrásokat tartanak készenlétben, amelyeket gyorsan a rászoruló ország rendelkezésére lehet bocsátani. A támogatás nyújtását az EU Megfigyelő és Információs Központja hangolja össze.

Egy héttel ezelőtt Lengyelország kért uniós segítséget az árvíz miatt. Mlt pénteken az EU segítségének igénybe vételét javasolta Deutsch Tamás néppárti európai parlamenti (EP-) képviselő is Balázs Péter ügyvezető külügyminiszterhez intézett levelében.

Az operatív védekezés költségeit a kabinet egyébként 2-3 milliárd forintra becsüli. Ez az összeg a kárigényeket nem tartalmazza. Erre előleget utalt át a kormány. Ezt kiegészítik a pótlólagos források, amelyekhez ma nyújtják be a tárcák a Pénzügyminisztériumnak, illetve a Miniszterelnöki Hivatalnak, hogy mennyit költöttek a védekezésre.

Szollár Domokos kormányszóvivő tegnap elmondta, hogy a kormány a költségvetés általános tartaléka terhére 1,385 milliárd forintot átcsoportosít az árvízi védekezés költségeire.