Meghaladhatja a harmadfokú szintet a Tisza tetőzése

A kitelepítettek száma is csökken, de ezren még mindig nem tudtak visszaköltözni otthonukba.

A belvízzel elöntött területek nagysága elérte a 160 ezer hektárt, Dél-Alföldön például a szántóföldek harmada áll vízben, a belvízvédelmi készültség a legtöbb helyen másodfokú.

Az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság területén 26 szivattyúval napi kétmillió köbméter vizet emelnek át acsatornákba, a felázott talaj nem bírja el a gépeket, a növényvédelmi munkák késnek, a tavaszi növények negyedét el sem tudták vetni.

Észak-Magyarországon javul az árvízhelyzet, az elmúlt 24 órában jelentős csapadék nem esett az ország területén.

A Sajón és a Hernádon is lassan csökken a vízszint, a Bódva átázott töltése miatt a borsodi Edelénynél továbbra is kritikus a készültség. A településen még mindig víz alatt van több utca, ezért a tisztiorvosi szolgálat még nem tudta megkezdeni a fertőtlenítést.

A Hernád is tovább apadt, de Gesztelynél még harmadfokú készültség van érvényben. A térségben a folyók mellett 160 ezer hektárnyi belvízzel is meg kell küzdeniük a katasztrófa-védelmiseknek. Az elöntött utak miatt továbbra sem lehet megközelíteni Tornaszentandrást és Tornabarakonyt, valamint Hídvégardót és Bódvalenkét.

A kitelepítettek száma is csökken, de ezren még mindig nem tudtak visszaköltözni otthonukba.