Észak-Magyarországon 540 kilométeren védekeznek

Az árvízi védekezésen 1600 ember dolgozik, 300 gép segíti a munkát.

Elsőfokú készültség van érvényben a Tiszán, másodfokú a Bodrogon, harmadfokú a Taktán, rendkívüli a készültség a Sajón és a Hernádon. Több mint 1 millió 200 ezer homokzsákot használtak fel eddig a töltések “bevédéséhez”. Most Ónod, Köröm, Sajószöged, Boldva, Hernádkak, Hernádszentandrás és Ócsanálos térségében a legintenzívebb a védekezés.

A Sajó középső szakaszán, Felsőzsolcánál és Sajópetrinél csaknem 30 centit apadt a víz, de a Hernád érkező vizével a Sajó rendkívüli árvize Ónodnál és a Bőcs alatti szakaszon soha nem látott helyzetet eredményez, olyan területek kerülnek víz alá, amelyek eddig még soha. A Bódva szintén rekord vízállással hömpölyög. Szendrőnél ugyan 20 centit apadt a tetőzés óta, de nem múlt el a veszélyhelyzet, hiszen a Bódván a teljes hosszon, a Sajón és a Hernádon a középső szakaszok alatt rendkívüliek a vízszintek.

Az előrejelzések szerint a következő napok csapadékos időjárása ismét nehezíti a védekezők munkáját és a települések életét. A Hernád, a Bódva és a Sajó völgyében a hónapok óta tartó sorozatos árvizek és a rendkívüli vízállások, illetve az esőzések a védműveket teljesen átáztatták. Az apadás ellenére sem szabad feltételezni azt, hogy elmúlt a veszély – mondta Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője.

Csak a figyelőszolgálat mehet fel a töltésre a Borsod megyei, árvíz sújtotta Edelényben, mert a gátak átázottak, megviseltek a Bódva mentén. Mintegy két kilométernyi szakaszon erősítették meg a töltések oldalát, hogy az átázott gát bírja tartani a víztömeget – mondta a polgármester. A tegnapi töltésátvágásnak köszönhetően apadt a folyó, az ár mezőgazdasági területet öntött el.