Nem hagyományt, polgárt őriz a Magyar Gárda?

Lapértesülés szerint százával állnak be polgárőrnek a Magyar Gárda tagjai.

A Magyar Gárdának van ötlete arra, hogy a feloszlatás ellenére tovább működjön. A részleteket nyár közepén, nagyszabású rendezvényen készülnek nyilvánosságra hozni – írja a Népszabadság.

A Jobbikhoz szorosan kötődő gárda komolyan veszi az új rendelkezéseket, amely szerint egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki valamilyen formában hozzájárul a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet működéséhez.

A baranyai gárdisták már a feloszlatásról szóló jogerős döntés megszületésekor befagyasztották honlapjukat. „Minden ellenkező állítással szemben próbáljuk betartani a törvényeket” – indokolta a lépést Horváth Norbert megyei kapitány a lapnak.

A Jobbik és a Magyar Gárda közötti feszültségekről szóló feltételezéseket Kiss Róbert főkapitány nem kívánta kommentálni: “ilyen ügyben nem nyilatkozom”. Ugyanakkor a lapnak elmondta, hogy a gárdisták igaz, nem “saját név alatt” már évek óta bent vannak a polgárőrségben.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a szervezet szombati közgyűlésén egyebek között azt mondta, hogy a vidéki Magyarországon, főleg az ország keleti részében a “polgárpukkasztó” kisebb súlyú bűncselekmények ügyében a polgárőrségnek “nagy lehetőségei” vannak.

Tavaly “mennyiségi robbanás” volt a polgárőrségnél, 102 új egyesület alakult (25 szűnt meg), így már 2.114 polgárőr egyesület működik az országban, 4.976 új ember lépett be közéjük, 89.114 polgárőr teljesít szolgálatot országosan. Ezzel a polgárőrség a legnagyobb szervezett civil erővé vált – mondta Túrós András, kiemelve, hogy a polgárőrség pártsemleges, politikamentes, a mindenkori kormányhoz és önkormányzatokhoz lojális.

Címkék: gárdapolgárős