Ma egyeztetnek a parlament alakuló üléséről

Ma reggel folytatják az Országgyűlés május 14-re tervezett alakuló ülését előkészítő egyeztetésüket az idei választáson parlamentbe került pártok frakcióinak képviselői az Országházban. Ma a bizottságokról döntenek.

A tárgyalást múlt hét pénteken kezdték a pártok frakcióinak képviselői, azonban a megbeszélés akkor mintegy fél óra alatt véget ért, és a felek érdemi kérdésekben nem döntöttek.

A második megbeszélésen, szerdán, megegyezés született a pártok között a parlamenti patkóban elfoglalt oldalról, azaz arról, hogy a frakciószövetség a jobb oldali szekciókban foglalna helyet, az ellenzék pedig a bal oldaliban. Megegyeztek abban is, hogy három kormánypárti és két ellenzéki alelnöke legyen a Háznak, valamint, hogy öt jegyzőt a kormányoldal, ötöt pedig az ellenzék adjon.

Éles vita alakult ki azonban a parlamentbe jutott pártok képviselői között az ellenzéki jogosítványokról, és nem született döntés az Országgyűlés állandó bizottsági rendszerének kialakításáról sem. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője arra tett javaslatot, hogy minden parlamenti bizottság a korrupciós kérdésekkel foglalkozzon első lépésként.

A megbeszélésen a kormányoldal azt javasolta, hogy ha május 14-én lesz az alakuló ülés, akkor az 13 órakor kezdődjön.

Címkék: Voks 2010