Megkezdték a pucolást a pártok

Május 25-ig kell eltűnnie a választási plakátoknak a közterekről. Ha mégis kint maradnak, az önkormányzatok leszedethetik, a költséget pedig a pártokra verhetik. Lapunkat valamennyi párt biztosította, hogy aktivistáik vagy a médiatulajdonosok elkészülnek határidőre a tisztítással. Az LMP szelektíven fogja gyűjteni az ebből származó hulladékot, az MDF egy-két plakátot azért eltesz emlékbe.

A pártok választási kampánnyal kapcsolatos munkája a kampánycsend kihirdetésekor nem fejeződik be, hiszen el kell távolítaniuk a választási plakátokat a közterületekről: a nyilvános faliújságokról, villanyoszlopokról. A választási eljárásról szóló törvény értelmében a plakátot úgy kell elhelyezni, hogy károkozás nélkül eltávolítható legyen. A plakátot az, aki elhelyezte vagy akinek érdekében elhelyezték, a szavazást követő 30 napon belül köteles eltávolítani. Idén ez május 25-re esik.

A plakátokat első körben a pártok maguk kötelesek eltávolítani. Amennyiben ezt határidőre nem teljesítik, a törvény felhatalmazza az önkormányzatokat, hogy helyettük elvégezzék a feladatot, az eltávolítás költségét pedig utólag a pártra ruházzák. Az intézkedés menetét és a szankciókat az egyes önkormányzatok rendeletben szabályozzák, így többféle megoldás létezik a problémára.

Ahány önkormányzat, annyi szokás

Nyíregyházán például az a tapasztalat, hogy a pártok a falragaszok 80 százalékát határidőre leszedik, majd a felszólítás után további 10 százalékot még eltávolítanak, a maradék 10 százalék viszont marad, mert ennek a kötelezettségnek az elmulasztása nem minősül szabálysértésnek. Így nincs igazi kényszerítő szankció arra, hogy a választási ragaszok maradéktalanul lekerüljenek a falakról.

Szekszárdon a kialakult gyakorlat szerint először megkeresik az érintett párt vagy szervezet illetékesét, és felkérik arra, hogy három napon belül távolítsa el a plakátot. A tapasztalat azt mutatja, hogy az érintettek határidőre teljesítik a hivatal kérését, amennyiben viszont mégsem, akkor szabálysértési eljárást indítanak a kötelezettség mulasztójával szemben.
Dunaújvárosban május elején levélben hívják majd fel a pártok figyelmét a plakátok eltávolítására.

Plakátok és szórólapok a 2010-es kampányból – GALÉRIA!


Szegeden már meg is kezdték a falragaszok eltávolítását, Botka László polgármester utasítására a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. segít be a munkába azért, hogy a város mielőbb megtisztulhasson a plakáterdőtől.

A pártok lepucolják

Az fn.hu megkereste az öt legtöbbet plakátoló pártot, hogy a május 25-i határidőig miként tervezik eltávolítani politikai reklámjaikat. A Fidesz sajtófőnöke, Havasi Bertalan szűkszavú levelében arról tájékoztatott minket, hogy „minden a hatályos törvényeknek megfelelő időben és módon fog történni”.

Az MSZP sajtóosztálya közölte: a plakátok eltávolítása a médiatulajdonos feladata, a médiatulajdonos emberei pedig már megkezdték az eltávolítást. Éppúgy, ahogy a felragasztást is ők végezték (ott, ahol az önkormányzat által kijelölt, ideiglenes kampányfelületre került ki plakát, az önkormányzat távolítja el azokat, jellemzően nemcsak a hirdetményeket, hanem magukat a felületeket is megszünteti). „A plakátokat egy darabig általában csak felülragasztják, amikor azonban már túl sok réteg van egymáson, a felülettulajdonos emberei leszedik az egymásra ragasztott rétegeket és a környezetvédelmi előírások betartásával megsemmisítik, újrahasznosítják azokat.”

A Jobbik szóvivője, Dúró Dóra is azt mondta lapunknak, hogy már megkezdték a felületek tisztítását. A munkát – ahogy a ragasztást is – aktivistáik végzik, így nem költenek egy fillért sem erre. Dúró Dóra hangsúlyozta: a határidőig mindenképpen elkészülnek.

Az LMP szelektíven fog gyűjteni

A Lehet Más a Politika lapunk kérdésére elmondta: már szervezik a csapatokat, akik a plakátok leszedését fogják végezni. A tényleges munka várhatóan a jövő héten kezdődik, és természetesen befejeződik a 25-i határidőig.

„A plakátokat ugyanazok szedik le, akik feltették őket: az aktivistáink, az adott városban/kerületben lakó tagjaink. Valószínűleg az EP-választások utáni matricaszedéshez hasonlóan az idei takarításban is részt vesznek pártunk jelöltjei. Ennek megfelelően mindenki ingyen végzi a munkát. A leszedett plakátokat egyébként szelektíven fogjuk gyűjteni, szelektív kukákba” – tájékoztatta lapunkat az LMP sajtóosztálya.

Az MDF párat eltesz emlékbe

Az MDF sajtóosztály szintén megerősítette, hogy a párt megkezdte választási plakátjainak eltávolítását. „A helyi szervezetek vezetői mindent megtesznek, hogy a törvényben előírt határidőig végezzenek a munkával. A plakátokat azok szedik le értelemszerűen, akik kiragasztották, szimpatizánsok és párttagok. A plakátok túlnyomó többsége megsemmisítésre kerül, csak néhány darab marad meg emlékképpen. Pénzt az MDF központilag nem költ a plakátok eltávolítására, azonban a helyi szervezetek ezt megtehetik” – áll a válaszban.

Címkék: Voks 2010