Pénteken egyeztetnek az alakuló ülésről

Jegyzőkről, parlamenti alelnökökről döntenek a pártok.
Kapcsolódó cikkek

Pénteken, az Országház Delegációs termében tartják az új összetételű törvényhozás alakuló ülését előkészítő első egyeztetésüket az idei választásokon parlamentbe jutott pártok képviselői.

A köztársasági elnök által összehívott megbeszélések feladata az alakuló ülés feltételeinek megteremtése és az ülésen meghozandó döntések előkészítése. Ezek közül a legfontosabbak: meghatározni az Országgyűlés alelnökeinek és jegyzőinek számát és megjelölni a tisztségviselőknek javasoltakat.

Sólyom László köztársasági elnök a parlamentbe bejutott pártok vezetőinek címzett hétfői levelében tett javaslatot arra, hogy az alakuló ülést előkészítő egyeztetések még ezen a héten, lehetőség szerint pénteken kezdődjenek meg.

A Fideszt Répássy Róbert jelenlegi frakcióigazgató és Lázár János leendő frakcióvezető, az MSZP-t Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök, valamint Mesterházy Attila jelenlegi frakcióvezető, a Jobbikot Vona Gábor elnök, Balczó Zoltán EP-képviselő és Pősze Lajos szakmapolitikai igazgató, a KDNP-t Harrach Péter leendő frakcióvezető és Rubovszky György, az LMP-t pedig Schiffer András, Jávor Benedek, Szabó Tímea, vagy Mile Lajos képviseli a megbeszélésen.