Sme: gyanús Orbán titkolózása

A Sme című szlovák liberális lap szerint "gyanús", hogy Orbán Viktor továbbra sem árult el semmiféle konkrétumot a Fidesz gazdasági terveiről.

“A külföld Orbán Viktortól arra az egyetlen lényeges kérdésre várja a választ, hogy kihasználja-e megszerzett hatalmát a reformok minél hamarabbi megvalósítására, amelyek eddig neki is köszönhetően mindig megfeneklettek. S megteszi-e ezt annak ellenére is, hogy népszerűségének ez legalább átmenetileg nem használhat” – írja a Sme a keddi kommentárjában.

Azt állítja: Orbán hétfői sajtóértekezlete “erősíti azt az aggodalmat”, hogy a Fidesz titkolózása az új kormány terveiről, nemcsak a választási taktika része volt, hanem “a Fidesz talán valóban nem tudja, nincs elképzelése arról, mit tegyen Magyarország legsúlyosabb problémájával, a gazdasággal és a közkiadásokkal”.

A Fidesz állítása, hogy előbb leltárt kell készíteni, s össznemzeti konzultációra van szükség “hamis”, mert a párt már legalább egy éve tudja, hogy megnyeri a választást, hogy koalíciós partner nélkül fog kormányozni, s elég embere van a közigazgatásban ahhoz, hogy megfelelő információkkal rendelkezzen.

“Ugyanakkor a Fideszben olyanok a hatalmi viszonyok, hogy a konzultációknak, Orbánon és legszűkebb körén kívül, nincs semmiféle súlyuk” – jegyzi meg Peter Morvay, a szerző. Kivételt csak az Európai Unió, a külföldi befektetők, s különösen a Nemzetközi Valutaalap képezhet. “Nekik azonban Orbán megüzente, hogy nem főnökei, s hogy ő a világot másképpen látja” – mutat rá a szerző. Hangsúlyozza: Magyarországnak most a nemzetközi bizalomra van éppen a legnagyobb szüksége, nehogy Görögország sorsára jusson.

Amit Orbán ígér – a közbiztonság javítása, a bürokrácia csökkentése és az adórendszer egyszerűsítése – fontos dolgok, de nem elegendőek. “Lehetséges, hogy mindez csak körítés, hogy az embereknek el lehessen adni és meg lehessen édesíteni azt, ami következni fog. De ha túl hosszú ideig keverjük a körítést, a külföld bizalma elpárologhat” – fejti ki Morvay.

Ugyanakkor úgy véli: Orbán elhatárolódása az 1989 utáni fejlődéstől és szavai az új rendszer építéséről, amelyről azonban csak néhány frázist mondott, “aggodalmat” váltottak ki.
“A magyarországi rendszer – a jogos kifogások ellenére – a pluralista parlamenti demokrácia rendszere volt, a hatalmi ágak megosztásával, sajtószabadsággal stb. Ezek az értékek leginkább az előző Orbán kormány idején sérültek” – írja a lap.

“Az utóbbi húsz évben Magyarországon létező rendszernek természetesen szüksége van bizonyos javításokra. De lecserélni ezt? Mivel?” – zárja kommentárját a Sme.

Címkék: Voks 2010