Ahol veszített a Fidesz

Tóth József angyalföldi polgármester simán verte fideszes riválisát, Molnár Oszkár edelényi polgármester a Jobbik szavazóinak köszönheti egyéni mandátumát, Szanyi Tibor pedig az egész ország legszorosabb vetélkedésében győzött.

Egyetlen szocialista politikusként Tóth József angyalföldi polgármester szerzett egyéni mandátumot, méghozzá a fővárosi 20-as választókerületben. A kerületet 20 éve vezető politikus a voksok 54 százalékát szerezte meg, fideszes kihívója, Spaller Endre 41,74 százalékot kapott. A két politikus közötti különbség nőtt az első forduló óta, akkor Tóth csaknem 45, míg Spaller 36,4 százalékot szerzett; mindez az alacsonyabb részvétel mellett azzal is magyarázható, hogy Vári Györgyre, az LMP politikusára most mindössze a voksok 4,15 százaléka érkezett a két héttel ezelőtt 10 százalék után, így a számokból az következik, hogy az LMP szavazói inkább Tóth József táborát erősítették.

Edelényben Molnár Oszkár megelőzte az első fordulóban még vezető fideszes riválisát, így ő szerzet egyéni képviselői mandátumot. Molnár most a voksok 42,1 százalékát hozta a két héttel ezelőtti 24,14 után, míg Daher Pierre kórházigazgató most 40,4 százalékkal lemaradt a mandátumról, bár az első fordulót 36,5 százalékkal hozta. A fordulat annak köszönhető, hogy az első fordulóban több mint 19 százalékot szerző Miklós Árpádot a Jobbik visszaléptette Molnár Oszkár javára, és a jelek szerint a párt szavazói követték az ukázt. Este a Jobbik be is jelentette: várják frakciójukba Edelény polgármesterét.

A legszorosabb eredmény az egész országban a főváros 19-es választókörzetében alakult ki. Itt minden bizonnyal a szocialista Szanyi Tibor hozza el a mandátumot, bár a küzdelem végső eredményére még napokat kell várni. Szanyi az első fordulóban még néhány száz szavazattal alulmaradt Szalay Péter fideszes politikussal szemben, sőt szavazómozgósító akciója nyilvánosságra kerülése általános vélekedés szerint rontotta az esélyeit. Meglepetésre a második fordulóban a szókimondó szocialista a voksok 47,4 százalékát gyűjtötte be, míg Szalayra 44,9 százaléka szavazott. A különbségek itt is az otthon maradók és az LMP szavazói okozhatták: míg Tordai Bence LMP-s politikus az első fordulóban 13,3 százalékot szerzett, addig most mindössze 7,7 százalékot kapott, így vélelmezzük, hogy az LMP szavazóinak többsége az esélyesek közül Szanyit választotta a második körben. Az eredményt még módosíthatja, hogy a külföldről érkező szavazatok miatt az egyik szavazókörben leadott voksokat még nem számolták össze.

Az ország további 54 egyéni választókerületében a szavazók a fideszes jelöltet juttatták mandátumhoz, így elbukott a választáson Molnár Gyula újbudai polgármester, Botka László szegedi polgármester, Káli Sándor miskolci polgármester, Karsai József battonyai polgármester és Kálmán András dunaújvárosi városvezető is.

A részletes eredmények között itt böngészhet.

Címkék: Voks 2010