A Fidesszel együtt erősödött a forint

A piac azt várja az új kormánytól, hogy állami struktúrája segítse a gazdasági fellendülést.

Este erősödött a forint, a bankközi devizapiacon 22 óra előtt pár perccel 262,95 forintot ért egy euró, a péntek esti 263,40 forint után. A forint a dollárral szemben is erősödött: vasárnap este 196,09 forinton állt a dollár a bankközi devizapiacon, a péntek esti 197,16 forint után.

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint a választások után a forint várhatóan tovább erősödik, a jegybanki alapkamat tovább csökken majd, az új kormány elnyeri az IMF támogatását egy új stabilizációs programhoz, ez csökkenti a befektetési konstrukciókat terhelő kockázati felárakat.

Magyarország piaci megítélése jelenleg eléggé stabil, ezért érdemben nem befolyásolja a parlamenti választás eredménye a forint kereskedését. Elemzők szerint a piac már beárazta a kétharmados többség megszerzését, ezért különösebb reakció nem várható az eredménytől.

A piac azt várja el az új kormánytól, hogy olyan állami struktúrát alakítson ki, amely segíti a gazdasági fellendülést, és fenntarthatóvá teszi a költségvetési pályát. Fontos továbbá, hogy javuljon Magyarország versenyképessége, és beinduljon a növekedés.

Ugyanakkor a piac alapvetően örül a leendő kormánypárt kétharmados többségének, hiszen van néhány olyan elvárt reformlépés, amely csak ennek birtokában valósítható meg. Nehéz lesz szétválasztani a piaci reakciót a külső hatásoktól, de ha kedvező marad a külföldi hangulat, a várt választási eredmény is segítheti a magyar piacokat, némiként tovább erősödhet a forint.

Címkék: