Mamutok búcsúznak a parlamenttől

Drasztikusan lecsökken az MSZP-frakció létszáma, így sok korábbi, ismert politikus kiszorul a parlamenti ülésteremből. Tóth Károly maga döntött a kiszállás mellett, Hagyót megkérték, Mécs Imrét és Kapolyi Lászlót nem indították, Kökény Mihály nem kapott befutó helyet. Mivel kimarad a parlamentből a komplett SZDSZ és MDF, így Kunczét, Kókát, Herényit és Dávid Ibolyát sem hallhatjuk vitázni a következő ciklusban.

A jelenlegi számítások szerint közel negyedére csökken 2010 májusától az eddig 188 fős szocialista frakció.

A képviselők túlnyomó többsége eddig is az MSZP csoportjában politizált, új bekerülő lehet viszont Baracskai József, Zala megyei és Horváth András Fejér megyei listavezető, Harangozó Tamás, Mesterházy Attila kabinetfőnöke, illetve régi-új frakciótag lesz Kovács László is, akit az EU biztosi poszt eddig Brüsszelhez kötött, most viszont ismét a magyar parlament munkáját fogja segíteni.

Akik kiszálltak, és akiket nem indítottak

Vannak olyan képviselők viszont, akik maguk döntöttek úgy: 2010-től kiszállnak a politikából. Ilyen Tóth Károly, a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke, illetve Jánosi György, korábbi gyermek-, ifjúsági és sportminiszter.

Hagyó Miklós korábbi főpolgármester-helyettest pártja kérte meg, hogy a botrányok miatt ne is induljon a választáson. Lemaradt a listáról Kapolyi László is, aki így Vásárosnaményban egy MSZP-s jelölttel szemben állt ki – a bejutás azonban egyiküknek sem sikerült. Az SZDSZ-ből 2005-ben a szocialistákhoz igazolt Mécs Imre szintén nem kapott lehetőséget.

Egészségi állapota miatt nem lesz a parlament tagja Horn Gyula korábbi miniszterelnök sem.

Miniszterek, államtitkárok szorulnak ki

A drasztikusan lecsökkent mandátumszám miatt ugyanakkor korábbi „nagy nevek”, rutinos képviselők is kiszorulnak az Országgyűlésből. Várhatóan nem kap helyet a frakcióban Arató Gergely, az oktatási tárca, Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium, és Avarkeszti Dezső, az Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkára, valamint Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter sem. Csiha Judit egykori tárca nélküli és Csizmár Gábor korábbi munkaügyi miniszter szintén nem újrázhat a parlamentben, mivel túlságosan hátra sorolták őket az országos listán.

De kiesik Gál Zoltán egykori házelnök, és fia, Gál J. Zoltán, aki kormányszóvivő is volt egy időben. Hasonló a helyzet Keleti György volt honvédelmi miniszterrel is. Nem kapott az országos listán befutó helyet Gy. Németh Erzsébet, Demszky Gábor korábbi kihívója sem. Sem egyéniben, sem listáról nem valószínű, hogy bejut Budai Bernadett, az MSZP szóvivője, valamint Suchman Tamás sem.

Molnár Gyula, Szanyi Tibor, Tóth József és Botka László viszont még versenyben vannak, így egyéniben ők még kivívhatják a parlamenti mandátumot maguknak.

Nincsenek többé SZDSZ-esek és MDF-esek

Az MSZP korábbi koalíciós partnere, az SZDSZ nem jutott parlamentbe, ráadásul a korábbi frakciótagok nem is indultak a választáson, így 20 év után int búcsút az Országgyűlésnek Pető Iván, Magyar Bálint és Kuncze Gábor is, miként kiszáll a parlamenti vitákból Horn Gábor, Eörsi Mátyás, Kovács Kálmán, Gusztos Péter, valamint Kóka János és Molnár Lajos egykori egészségügyi miniszter is. Bár honatya már nem lesz, de őszig a fővárosi közgyűlésben politizál még Lakos Imre és Ikvai-Szabó Imre.

Mivel az MDF sem lépte át az ötszázalékos küszöböt, így a parlamenti közvetítésekkor ezen túl nélkülöznünk kell majd Dávid Ibolyát, Herényi Károlyt, Katona Kálmánt, Pettkó Andrást és Csapody Miklóst is.

Címkék: Voks 2010