Katona Bélára bízná a Fidesz a gárdamellényeket

A parlament rendjének fenntartása a hivatalban lévő házelnöknek a dolga - reagált a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója szerdán arra az újságírói felvetésre, hogy sajtóhírek szerint "a Fidesz jogászai gőzerővel keresik a kiskaput" arra, hogy a parlament alakuló ülésén a jobbikos képviselők ne tudjanak gárdaruhában megjelenni.

Balsai István budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: a parlament alakuló ülését és az azt megelőző tárgyalásokat Katona Béla jelenlegi házelnök intézi, hozzá kell fordulni az ügyben.

Megjegyezte, az Országgyűlés alakuló ülésén a korelnök fog elnökölni, ugyanaz, aki négy évvel ezelőtt. (Ő a fideszes Horváth János.) A politikus nem tud arról, hogy a Fidesz bármilyen kiskaput keresne.

Nézzék meg az ítéletet!

Orbán Viktor a TV2 Napló című műsorának vasárnap vetített riportjában azon felvetésre, hogyan fogadta Vona Gábor Jobbik-elnök bejelentését, miszerint “bemasíroz a parlamentbe gárdaruhában”, azt mondta: megkért jogászokat, hogy nézzék meg azt a bírósági ítéletet, amely szerinte “egyébként elég bizonytalan körvonalú”.

Hangsúlyozta azonban, a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, és a leendő kormánynak az a dolga, hogy mindenkivel be is tartassa. (A Fővárosi Ítélőtábla tavaly július 2-i ítéletével jogerősen feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. Kimondta azt is, hogy az egyesület megszüntetésével a mozgalom sem működhet tovább, a döntés szükségképpen a mozgalomra is kiterjed, annak szervezeti kereteit szünteti meg.)

Nem tud nyilatkozni

Ehhez hasonlóan nyilatkozott a pártelnök április 12-i nemzetközi tájékoztatóján is, amelyen arra a felvetésre, hogy mit fog tenni, ha a Jobbik képviselői egyenruhában jelennek meg a parlamentben, azt mondta: “a ruházati, esztétikai kérdésekről én nem tudok nyilatkozni”, de Magyarországon vannak jogszabályok, amelyeket mindenkinek be kell tartania, akkor is, ha parlamenti képviselő.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje, Vona Gábor pártja április 8-iki, budapesti kampányzáró rendezvényén megerősítette korábbi ígéretét, amely szerint az új Országgyűlés alakuló ülésén a jogerősen betiltott Magyar Gárda mellényében jelenik meg.

Szankcionálható

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tavaly novemberben úgy egészítette ki a szabálysértési kormányrendeletet, hogy a feloszlatott társadalmi szervezet működésében való részvétel, annak bármely formája, a feloszlatott társadalmi
szervezet egyenruhájának, formaruhájának nyilvános rendezvényen történő viselése is szankcionálható lett.

“Ugyanilyen megítélés alá esik az a magatartás is, ha valaki olyan egyenruhát, formaruhát visel, amelyről annak jellegzetes tulajdonságai alapján a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhája, formaruhája ismerhető fel” – olvasható a tárcának a rendeletmódosításról tájékoztató akkori közleményében.

Címkék: Voks 2010