Járai: első a versenyképesség

Az új kormánynak egyik legfontosabb feladata lesz a gazdaság versenyképességének helyreállítása - mondta Járai Zsigmond Miskolc-Tapolcán.

Az Orbán-kormány pénzügyminisztere a Nagy Kálmánnal, a körzet Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltjével tartott közös sajtótájékoztatóján elmondta: vannak olyan lépések amelyeket azonnal meg lehet tenni, és lesznek olyanok, amelyek évekig tartanak.

A jelenlegi kormányt a kapkodás, a kiszámíthatatlanság, a megbízhatatlanság jellemezte, az új kormánynak ezen kell változtatni.

Egyszerűsítenie kell az adórendszert, csökkenteni az elvonásokat, az állam túlköltekezésének gátat szabni, megszüntetni az ország bizonytalan gazdasági helyzetét – vélekedett Járai Zsigmond.

Úgy számolunk, hogy egy év alatt új gazdasági környezetet lehet teremteni, két-három év múlva helyreállhat a 4-5 százalékos gazdasági növekedés, ami szükséges ahhoz, hogy megkezdhessük a felzárkózást az unió átlagához, és legalább tíz év kell ahhoz, hogy behozzuk azt a lemaradást, amelyet az elmúlt nyolc évben szenvedett el az ország – mondta a pénzügyi szakember.

A jegybank volt elnöke elismerte, hogy a Bajnai kormányzat sokat javított a költségvetés egyensúlyi helyzetén, ám megjegyezte: a javulás döntőhányada azonban átmeneti, nem tartós és nem szerkezeti, hanem egyfajta megszorító csomag következménye.

Azt kell megoldani, hogy a költségvetésben megszorítások nélkül lehessen szerkezeti változásokat végrehajtani – tette hozzá.

Az egykori pénzügyminiszter az euróról szólva azt mondta: ma a magyar gazdaság nincs abban a helyzetben, hogy reálisan lehetne beszélni annak bevezetéséről, Magyarország nagyon távol van az euró bevezetéséhez elérendő kritériumok teljesítésétől.

Címkék: Voks 2010