Orbán: lesznek „nehezebben emészthető” falatok

Orbán Viktor június közepén már szeretne egy közbülső jelentést kapni a Fidesz alelnöke, Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottságtól. A Fidesz elnöke erről a TV2 Napló című műsorának beszélt még pénteken, amikor a csatorna stábja elkísérte őt Csongrád megyei kampánynapjára.

A vasárnap sugárzott riportban Orbán Viktor azt mondta, hogy e júniusi, közbülső jelentés után – amelytől azt várja, hogy a „nagy tényeket kellő biztonsággal rögzítse” – a testületnek egy-két hónapig még folytatnia kell a munkáját a részletek elemzése miatt. A pártelnök még márciusban egy gazdaságpolitikai fórumon jelentette be, hogy gazdasági tényfeltáró bizottságot hoznak létre a gazdaság teljes átvilágításáért.

A riportban arra a kérdésre, hogy ha meglesz a Fidesznek a kétharmados parlamenti többsége, kapnak-e majd választójogot a határon túli magyarok, a Fidesz elnöke úgy válaszolt: állampolgárságot biztosan, „a választójog az egy másik kérdés”.

A riporter azon felvetésére, hogyan fogadta Vona Gábor Jobbik-elnök bejelentését, miszerint „bemasíroz a parlamentbe gárdaruhában”, Orbán Viktor azt mondta, hogy megkért jogászokat, hogy nézzék meg azt a bírósági ítéletet, amely szerinte „egyébként elég bizonytalan körvonalú”. Hangsúlyozta azonban, hogy a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, és a leendő kormánynak az a dolga, hogy mindenkivel be is tartassa.

A Csongrád megyei kampánykörút szegedi állomása után Makón a Fidesz elnöke egy ebéd közben arra a kérdésre, hogy „van-e olyan a Fidesz csomagjában, amit nehéz lesz megemészteni”, azt mondta: „lesznek ilyen fogások is, de mint minden nehezen emészthető ételnél, a párolás az fontos”, vagyis először meg kell puhítani a dolgokat. Ezt a politikában szerinte úgy csinálják, hogy beszélnek róla. „Nehéz falatokat váratlanul és egyben nem fogunk senkinek a torkán sem letuszkolni” – jelentette ki. A „nehezebben emészthető falatokra” példaként említette, hogy ha iskoláskorú gyermek van egy családban, de a szülők nem járatják iskolába, akkor a családi pótlékot nem kaphatják meg. Szerinte erre az intézkedésre újra szükség lesz.

Címkék: Voks 2010