Újjáéledhet-e az MDF?

Az antalli örökségtől való eltávolodásban, Bokros Lajos importálásában és az SZDSZ-szel kötött választási szövetségben látják a párt bukásának okát az MDF-ből korábban kilépett vagy kizárt prominens politikusok. Abban még bizonytalanok, hogy újjáéledhet-e a párt. Boros Pétert, Katona Kálmánt és Pettkó Andrást kérdeztük.

Boross Péter egykori miniszterelnök, aki a pártból idén januárban távozott, nehezen élte meg az MDF elmúlt néhány évét. A párt jelenlegi gyenge szereplésének okát abban látja, hogy az MDF jó ideje eltért az antalli szellemiségtől. Többek közt ezért is szakította meg a kapcsolatot a párt jelenlegi vezetőségével. Szerinte Bokros Lajos importálásával a párt alávetette magát az egykori pénzügyminiszternek, de a végső harakirit akkor követte el, mikor összefogott a szabad demokratákkal. Az SZDSZ-szel kötött szövetség miatt a párt sok szimpatizánst elveszített, akiket a mostani választások alkalmával már nem tudtak visszacsábítani. Az MDF jelenlegi vezetősége akarnok módon rossz pályára térítette el a pártot, és az értékes az emberek eközben kihullottak. Bár a jelenlegi választásokon csúfos vereséget szenvedett a párt, de Boross Péter tudja, hogy vannak olyan MDF-esek, akik vissza kívánják állítani egy mérsékelten jobboldali irányba a pártot, visszahozva az egykori antalli szellemiséget, és ezt ő messzemenően támogatja.

Katona Kálmán, volt közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter, az MDF tavaly kizárt országgyűlési képviselője az ideológiamentes politizálásában, valamint Bokros Lajos a pártban történő eluralkodásában látja a fő problémát. Az SZDSZ-szel történő összefogást pedig tragikomikusnak tartja, mivel ezzel még a korrupció árnyéka is rávetült a MDF-re. Kevés esélyt lát arra, hogy a párt fel fog éledni hamvaiból, viszont nem zárja ki teljes egészében ennek a lehetőségét. A megoldást ő is abban látja, hogy vissza kell térni a négy évvel ezelőtti koncepcióhoz és konzervatív értékrendhez, de néhány régi vezetőt is vissza kell csábítani a pártba.

Pettkó András, az MDF tavaly kizárt országgyűlési képviselője a fő problémát abban látja, hogy az MDF letért az eredeti jobbközép útról, a 2006-os program radikálisan megváltozott, és a négy évvel ezelőtt indult képviselőjelöltek nagy része idén már nem vett részt a választásokon. Az utolsó szöget az MDF koporsójában az SZDSZ-szel történő szövetség jelentette. Szerinte az MDF-nek akkor lett volna esélye átlépni az 5 százalékos küszöböt, ha mind a 176 körzetben sikerül olyan jelöltet indítaniuk, aki legalább a harmadik helyen tud végezni. Az MDF előtt két lehetőség kínálkozik: vagy visszatér az Antall József, Boross Péter és Lezsák Sándor által képviselt jobbközép útvonalra, vagy halad így tovább. Ez esetben az MDF meg fog szűnni, és Bokros Lajos vezetésével egy új párt fog születni, de ő bízik benne, hogy az MDF az első variáció mellet fog dönteni.

A szerző a Sanoma Médiaakadémia hallgatója.

Címkék: Voks 2010